12.martā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās plāno piedalīties 83,6% Latvijas pilsoņu, liecina "Latvijas faktu" februārī veiktā aptauja.
49,7% aptaujāto atzinuši, ka vēlēšanās noteikti piedalīsies, bet 33,9% - nebija tik pārliecināti.

6,5% domā, ka pašvaldību vēlēšanās nepiedalīsies, bet 5,8% izlēmuši noteikti nepiedalīties. Vēl 4% bija grūti prognozēt savu dalību pašvaldību vēlēšanās.

Aptaujas rezultāti rāda, ka cittautieši varētu būt aktīvāki, piedaloties vēlēšanās. 52,5% cittautiešu atzinuši, ka pašvaldību vēlēšanās noteikti piedalīsies, bet 31,2% vēl nebija galīgi izlēmuši. 4,9% cittautiešu atzinuši, ka drīzāk vēlēšanās nepiedalīsies, bet 5% noteikti nepiedalīsies.

No izvaicātajiem latviešiem 12.marta vēlēšanās noteikti piedalīsies 48,7%, bet 34,9% vēl nebija tik pārliecināti. 7,2% latviešu domā, ka vēlēšanās nepiedalīsies, bet 6,1% ir pārliecināti, ka pašvaldības nevēlēs.

Aptauja liecina, ka visaktīvākie ir Rīgas un Latgales iedzīvotāji. No izvaicātajiem rīdziniekiem pašvaldību vēlēšanās noteikti piedalīsies 57,9% pilsoņu, tai skaitā 55,6% latviešu un 62,5% cittautiešu. No Latgales iedzīvotājiem vēlēšanās noteikti piedalīsies 57,4%.

No zemgaliešiem vēlēšanās noteikti plāno piedalīties 48,5%, no vidzemniekiem - 43,3%, bet no kurzemniekiem - 38,4%.

Zemgalē ir vislielākais to pilsoņu skaits, kas vēl nav pieņēmuši galīgo lēmumu, vai piedalīties vēlēšanās - 43,4% pagaidām domā, ka varētu piedalīties vēlēšanās. Savukārt Vidzemē ir vislielākais to pilsoņu īpatsvars, kas pauduši, ka noteikti vēlēšanās nepiedalīsies - 9,4%.

Aptauja arī rāda, ka iedzīvotāju aktivitāti, piedaloties vēlēšanās, ietekmē arī izglītības līmenis. Visaktīvākie vēlētāji ir ar augstāko izglītību - 54,8% noteikti piedalīsies vēlēšanās, bet no tiem, kas ieguvuši pamata vai ir ar nepabeigtu vidējo izglītību - 43,1%.

Aptauja veikta laikā no 11.-20.feruārim, izvaicājot 1008 Latvijas pastāvīgos iedzīvotājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!