Gaiziņkalna saimniece vēlas uzspridzināt veco skatu torni un celt jaunu, pauda Gaiziņkalna saimniece Inese Apele no Madonas rajona Bērzaunes pagasta.
"Gribētu tikt vaļā no komunistu laikā uzceltā skatu torņa, uzspridzinot to," viņa sacīja un piebilda, ka tornis ir avārijas stāvoklī.

Pēc tam varēšot arī kārtīgi sakopt vietu un domāt par jauna skatu torņa celtniecību. Apele iecerējusi arī veidot tūrisma takas uz savas zemes, atjaunot distanču slēpošanas un orientēšanās sporta takas.

"Tas noteikti ir jādara, lai tūristiem būtu patīkami kāpt Gaiziņā augšā. Tāpēc negaidu un rīkojos atbilstoši savām finansiālajām iespējām," teica Apele.

Pašlaik vairāki Gaiziņkalna apkārtnes zemes īpašnieki ir ieinteresēti sabiedriskās padomes dibināšanā, lai saglabātu dabas parka ainavu.

Padomi iecerēts dibināt piektdien Vestienā.

"Tas viss sākās toreiz, kad Gaiziņa dabas parkā būvēja "Latvijas Mobilā telefona" torni, jo tad nevienam neko neprasīja. Lai gan viss bija pēc Latvijas likumiem, bet tie jau ir elastīgi. Vajadzēja sabiedrisko aptauju," skaidroja Apele.

Pēc sabiedriskās padomes izveides, "ja kāds vēl kaut ko kādreiz gribēs darīt Gaiziņa dabas parkā, būs sabiedriska aptauja".

"Tas nenozīmē, ka cilvēkiem aizliegs, bet vismaz notiks diskusija. Lai viss būtu likumīgi," teica Apele.

Viņa pauda sarūgtinājumu par to, ka valdība tik maz līdzekļu investē tūrisma attīstībā Latvijā. Apele atcerējās, ka viņas vecmāmiņa 1936.gadā esot vērsusies tūrisma departamentā ar savu arhitektonisko ainavu plānu. Toreizējā valdība Gaiziņa dabas parkā uzcēlusi koka skatu torni un kiosku un nodevusi Apeles vecmāmiņas ģimenes apkalpošanā. Tas esot bijis sākums tūrismam Gaiziņā, uz kuru veduši speciālie tūristu vilcieni no Rīgas un Siguldas.

Apmēram 90% Gaiziņa dabas parka zemes ir privātīpašums. Sabiedriskās padomes darbība aptvers tieši dabas parka teritoriju - 1500 hektārus zemes Bērzaunes, Vestienas un Aronas pagastos.

Padomes mērķis būs arī sekmēt Gaiziņa dabas parka sīka teritoriālā plāna izstrādi, kas noteiks, kur ko drīkst vai nedrīkst darīt, būvēt. Arī visi šādu aktivitāšu projekti vēl pirms realizācijas varēs tikt apspriesti ar šīs sabiedriskās padomes starpniecību. Tā varēs izvairīties no konfliktsituācijām, kāda bija tad, kad Gaiziņa dabas parkā sākās "Latvijas Mobilā telefona" torņa celtniecība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!