Foto: F64
Pēc garām diskusijām, kurās izskanēja atbalstoši un noraidoši viedokļi pirmo centralizēto eksāmenu rīkošanai vidusskolas beidzējiem jau pavasara brīvlaikā, ministri šodien nolēma noteikumu projektu "Par valsts pārbaudes darbu norises laiku 2012./2013.mācību gadā" skatīšanai valdības sēdē. Līdz ar to šajā mācību gadā obligātie centralizētie eksāmeni vidusskolēniem varētu sākties ar angļu valodas eksāmena rakstu daļu nākamā gada 26.martā.

Premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) uzdeva Izglītības un zinātnes ministrijai līdz valdības sēdei vēl izvērtēt, vai tiešām nav iespējams pirmos centralizētos eksāmenus rīkot nedēļu agrāk maijā, nevis jau pavasara brīvlaikā. "Nav skaidrs arguments, kāpēc nevar sākt eksāmenus nedēļu agrāk maijā, bet tas ir jādara pavasara brīvlaikā," teica valdības vadītājs.

Iebildumi pret šādām izmaiņām ir Apvienotajai brīvajai arodbiedrībai, kas sēdē norādīja, ka parasti ģimenes skolēnu brīvlaikus jau ir laikus saplānojušas, bet pēkšņi tiek ielikti eksāmeni. Arodbiedrība uzskata, ka šīs izmaiņas ir pretrunā ar Satversmi, un, ja tā vērstos Satversmes tiesā, tad tajā uzvarētu. Šādas izmaiņas eksāmenu laikos būtu jāievieš tikai no nākamā mācību gada.

Arodbiedrības pārstāvis Jānis Abāšins arī kritizēja Izglītības un zinātnes ministrijas argumentus, ka, nosakot eksāmenus jau pavasarī, skolēniem samazināsies slodze, kas parasti ir gada beigās, kad visi eksāmeni ir cits pēc cita. "Par to zinātnieki un mediķi varētu pastrīdēties. Skolēni būs saspringti jau martā, viņiem tiks likvidēts brīvlaiks. Un tad viņiem atkal būs jāsaspringst mācību gada beigās. Ja gribat ieviest šo reformu, ieviesiet to nākamajā mācību gadā," viņš sacīja.

Savukārt IZM pārstāvji, aizstāvot noteikumu projektu, skaidroja, ka šādām izmaiņām ir piekrituši gan pedagogi, gan skolēnu vecāki, gan arī paši skolēni, un skolas gaida valdības lēmumu, lai varētu pārkārtot eksāmenu kārtošanas sistēmu. Ministrijas pārstāvji uzsvēra, ka šīs ir tikai pirmās izmaiņas, un tām sekos vēl citas.

Tāpat ministrija uzsver, ka līdz ar eksāmenu pārcelšanu uz agrāku laiku, būs iespēja par nedēļu ātrāk izsniegt sertifikātus ar eksāmena vērtējumu.

Neapmierinātību par eksāmenu laika izmaiņām pauda arī Latvijas Darba devēju konfederācija, kas norādīja, ka tas radīs sarežģījumus Latvijas Tālmācības vidusskolas audzēkņiem, kuriem patlaban reizi gadā no citām valstīm ir jāierodas Latvijā kārtot centralizētos eksāmenus. Ja pieņems šo noteikumus, tas būs jādara divreiz gadā.

Arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) iestājās par pirmo eksāmenu kārtošanas laika pārcelšanu jau uz pavasara brīvdienām, jo, viņaprāt, tiem skolēniem, kuri domā par nākotni, brīvlaiks parasti nav prātā. "Tas nebūs jaudīgs arguments," teica ministrs.

Noslēdzot diskusiju, premjerministrs aicināja šo jautājumu virzīt skatīšanai valdības sēdē, tomēr ministrijai līdz tam ir jāizvērtē iespēja pirmos eksāmenus rīkot nedēļu ātrāk maijā, nevis pavasara brīvdienu laikā.

IZM skaidro, ka angļu valodas 12.klašu centralizētā eksāmena kārtošanu laikā no 2013.gada 26.marta līdz 2013.gada 28.martam gan Latvijas izglītības vadītāju asociācija, gan citas profesionāļu grupas un vecāku pārstāvji atbalstīja kā optimālāko risinājumu, lai mazinātu skolēnu slodzi un spriedzi valsts pārbaudījumu laikā maija beigās un jūnijā, aģentūru LETA informēja IZM Politikas iniciatīvu un attīstības departamentā. Eksāmena kārtošana jau agrā pavasarī ļautu gan samazināt kārtojamo eksāmenu skaitu, gan arī atslogot parasti pārblīvēto eksāmenu norises grafiku vasaras sākumā.

Ministrija uzsver, ka pavasara brīvdienas skolēniem netiks atņemtas - tās tiek pārceltas par vienu nedēļu ātrāk vai vēlāk - atkarībā no skolu izvēles.

Saskaņā ar noteikumu projektu angļu valodas eksāmena mutiskā daļa notiks 26., 27. un 28. martā. Krievu valodā eksāmena rakstiskā daļa notiks 10.jūnijā, bet mutiskā daļa - 10. un 11.jūnijā.Vācu valodā pārbaudījuma rakstiskā daļa būs 17.jūnijā, bet mutvārdu daļa - 17. un 18.jūnijā. Savukārt franču valodā eksāmenu gan rakstiski, gan mutiski varēs kārtot 18.jūnijā.

Latviešu valodas eksāmens notiks 21.maijā, bet matemātikas - 30.maijā.

Izvēles priekšmetos eksāmenu kārtošana sāksies 24.maijā tiem vidusskolēniem, kuri izvēlējušies eksāmenu Latvijas un pasaules vēsturē. Ķīmijas eksāmens notiks 5.jūnijā, bioloģijas eksāmenu varēs kārtot 14.jūnijā, bet fizikā - 20.jūnijā.

Noteikumu projektā arī minēti datumi, kad eksāmenus varēs kārtot tie vidusskolēni, kuri attaisnojošu iemeslu dēļ to nevarēs izdarīt noteiktajos datumos. Piemēram, pirmajā svešvalodā atkārtotais eksāmens paredzēts 21.jūnijā, latviešu valodā - 25.jūnijā, matemātikā - 27.jūnijā. Vairākus eksāmenus kārtot varēs vēl jūlija sākumā.

Tikmēr pārbaudes darbi pamatizglītības ieguvei devīto klašu skolēniem sāksies nākamā gada 22.maijā, kad notiks latviešu valodas eksāmena rakstiskā daļa. Šajā dienā un 23.maijā notiks arī latviešu valodas eksāmena mutvārdu daļa. Svešvalodā pēc izglītojamā izvēles eksāmens notiks 28. un 29.maijā, bet matemātikā - 4.jūnijā. Eksāmens Latvijas un pasaules vēsturē būs jākārto 11.jūnijā.

Skolēniem, kuri nākamā gada pavasarī pabeigs 6.klasi, pārbaudes darbs matemātikā būs jākārto 9.maijā, bet latviešu valodā rakstiskā daļa paredzēta 14.maijā, savukārt mutvārdu daļu 6.klases skolēni varēs sākt kārtot jau no 7.janvāra. Dabaszinībās pārbaudes darbs notiks 23.maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!