Foto: F64
Augstākās tiesas (AT) Senāts ceturtdien noraidīja Tautas partijas (TP) sūdzību, atstājot negrozītu spriedumu, ar kuru partijai likts atmaksāt pretlikumīgi saņemtos un iztērētos 1,03 miljonus latu, portālu "Delfi" informēja tiesā.

Senāta spriedums nav pārsūdzams.

Senāts spriedumā norāda, ka tiesa ir konstatējusi - tieši pieteicējas, proti, TP izdevumi pārsnieguši pieļauto apmēru. "Ne iestāde, ne tiesa nav ierobežojusi citu neatkarīgu personu tiesības uz aģitācijas kampaņu," teikts spriedumā.

"No tiesas atzītā faktiski ir secināms, ka pati partija ar biedrības "Sabiedrība par vārda brīvību" (biedrība) un "Lauku un reģionu attīstības biedrības" (LRAB) starpniecību ir veikusi aģitācijas kampaņu, tādējādi pārkāpjot partijai noteiktos ierobežojumus," teikts spriedumā.

Tiesa ir konstatējusi, ka aģitējušās biedrības dibināšanā, finansēšanā un darbībā lielā mērā bija iesaistīti partijas biedri un personas, kuras veidoja TP priekšvēlēšanu kampaņu. Spriedumā teikts, ka biedrību dibināja K.R. [Kaspars Rolšteins], kurš veidoja gan TP 9.Saeimas priekšvēlēšanu kampaņu, gan biedrības kampaņu, un toreizējais partijas biedrs J.L. [Jurģis Liepnieks].

Savukārt LRAB amatpersonas bija TP biedri E.Z. [Edgars Zalāns], J.E. [Jānis Eglītis] un D.Š. [Dainis Švika], teikts spriedumā. Spriedumā arī norādīts, ka no LRAB amatpersonu paskaidrojumiem konstatējams, ka faktiski LRAB darbību vadīja V.A.K. (Vents Armands Krauklis), kurš bija TP 9.Saeimas vēlēšanu kampaņas vadītājs.

Spriedumā teikts, ka abu biedrību lielākie finansētāji bija vairāki TP biedri - piemēram, A.Š.(1) [Andris Šķēle] un J.L. [Jurģis Liepnieks]. Abi ziedojuši vairāk kā 70% no visas biedrības saņemto ziedojumu summas, teikts spriedumā. LRAB 2006.gada pārskats liecina, ka Šķēle togad tai ziedojis 275 tūkstošus latu.

Senāts norāda, ka vairāki TP biedri bija biedrības amatpersonas. Vienas kampaņas ietvaros reklāmas klipos viedokli izteica arī TP deputāta kandidāte M. C. [Maruta Castrova]. "Kampaņa bija vērsta uz pieteicējas, tās biedru un deputātu kandidātu H.D. [Helēna Demakova], G.B. [Gundars Bērziņš], A.K. [Aigars Kalvītis] reklamēšanu 9.Saeimas vēlēšanu priekšvēlēšanu periodā," teikts spriedumā.

Savukārt LRAB kampaņas ietvaros dažādos laikrakstos tika publicēti materiāli par TP biedriem un deputātu kandidātiem, kā arī tika izgatavots žurnāls "Cilvēki & politika", kas ietvēra informāciju par TP, tās biedriem un deputātu kandidātiem.

Abu biedrību reklāmas kampaņas tiesa ir uzskatījusi par TP priekšvēlēšanu kampaņas sastāvdaļu.

"Par labu Latviju" Saeimas frakcijas vadītājs, TP pārstāvis Edgars Zalāns ceturtdien portālam "Delfi" sacīja, ka partija par tiesā lemto vispirms uzzinās no medijiem, jo pats tiesas spriedums tiks sūtīts partijas likvidatoram. "Mēs vairs nekādus lēmumus nevaram pieņemt, mums pat valdes vairs nav," apgalvoja Zalāns.

TP likvidatore, bijusī partijas ģenerālsekretāre Ramona Pitena portālam "Delfi" atzina, ka par lēmumu pēc būtības ir informēta, tomēr spriedumu pašu vēl nav redzējusi. Viņa uzsvēra, ka rīkosies "likumā paredzētajā kārtībā" – 21.oktobrī beigsies trīs mēnešu termiņš, kurā var pieteikties TP kreditori. Līdz šim nav pieteicies neviens kreditors, un Pitena atzina, ka valsts "droši vien" var iestāties rindā. Pitena arī pastāstīja, ka šobrīd TP mantas novērtēšana vēl ir procesā, tāpēc viņa to "labprāt nekomentētu" līdz kreditoru pieteikšanās termiņa beigām.

Jau ziņots, ka TP pārkāpumu KNAB konstatēja pēc 2006.gada 9.Saeimas priekšvēlēšanu kampaņas. Toreiz KNAB uzdeva partijai ieskaitīt budžetā 235 856 latus - summu, kas pārsniegusi pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apjomu, un 791 510 latus - summu, ko KNAB atzinis par neatļauti saņemtiem ziedojumiem un dāvinājumiem.

2007.gadā TP šo lēmumu pārsūdzēja tiesā, un kopš tā laika tiesvedība turpinājās.

Pērn novembrī Administratīvā apgabaltiesa likusi Tautas partijai (TP) pārskaitīt valsts budžetā pretlikumīgi saņemtos un iztērētos 1,03 miljonus latu.

Par šo spriedumu TP iesniedza kasācijas sūdzību AT.

Savukārt 2011.gada jūlijā TP nolēma likvidēties - TP 15.kongresā par partijas darbības izbeigšanu nobalsoja 248, bet pret balsoja 26 kongresa delegāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!