Ceturtdien Iekšlietu ministrija pieteica izskatīšanai Valsts sekretāru sanāksmē likumprojektu par nolīgumu starp Eiropas savienību (ES) un ASV par gaisa pārvadātāju veikto pasažieru datu reģistra datu apstrādi un pārsūtīšanu ASV Iekšzemes drošības departamentam.
Saskaņā ar šo nolīgumu, ES jānodrošina, ka ikviens gaisa pārvadātājs, kas veic pasažieru lidojumus uz vai no ASV, dara pieejamus savās rezervācijas sistēmās iekļautos pasažieru datus ASV Iekšzemes drošības departamentam.

Lai gan Latvijas aviokompānijas tiešos lidojumus uz ASV neveic, pasažieru pārvadājumus no Latvijas uz ASV veic Uzbekistānas aviokompānija "Uzbekistan Airways", tāpēc PDR nolīgumu nepieciešams apstiprināt arī Latvijā.

Saskaņā ar Satversmes 68.pantu visiem starptautiskajiem līgumiem, kuri nokārto likumdošanas ceļā izšķiramus jautājumus, nepieciešama Saeimas apstiprināšana. Lai gan šī nolīguma puses ir ES un ASV, līdz ar Latvijas iestāšanos ES arī tie līgumi, kas slēgti ne ES ekskluzīvās kompetences ietvaros un kas skar likumdošanas ceļā izšķiramus jautājumus, būtu uzskatāmi par starptautiskiem līgumiem Satversmes 68. panta izpratnē.

Pasažieru datu reģistra nolīgums noteic datu nodošanu ASV, kuras datu apstrādes principi atšķiras no ES datu apstrādes principiem, un personu datu apstrāde skar Satversmes 96. pantā noteiktās personas tiesības uz privāto dzīvi, bet saskaņā ar Satversmes 116. pantu personas tiesības uz privāto dzīvi var ierobežot vienīgi uz likuma pamata, PDR līgums ir ratificējams Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!