Foto: LETA

Saistībā ar vairākkārtējiem uzbrukumiem izstādei "Maidana cilvēki" un izstādes aizliegšanu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) nosūtījis vēstuli Rīgas mēram Nilam Ušakovam (SC), lūdzot nodrošināt sabiedrisko kārtību galvaspilsētā, kā arī sniegt vairākus skaidrojumus.

Kā informēja ministra padomnieks Oskars Vizbulis, Ušakovam lūgts skaidrot, kādēļ netika veiktas aktīvas preventīvas darbības, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību izstādes norises vietā.

Vēstulē vērsta uzmanība uz to, ka pašvaldībai viena no tās autonomajām funkcijām ir sabiedriskās kārtības nodrošināšana. Tāpēc arī pašvaldībai būtu aktīvi jāiesaistās sabiedrības interešu aizstāvēšanā kontekstā ar huligānismu un citām darbībām, kas traucē sabiedrisko kārtību. Tas arī nozīmē, ka sabiedrībai jānodrošina, ka netiek aizskartas personu tiesības uz domas un apziņas brīvību.

Ušakovam arī jāskaidro, vai, izsniedzot sākotnējo atļauju izstādes rīkošanai, tika izvērtēti apdraudējuma riski saskaņā ar normatīvo regulējumu, un jāinformē par šā izvērtējuma rezultātiem.

Tāpat viņam lūgts skaidrot, kādēļ pirms lēmuma pieņemšanas par izsniegtās atļaujas apturēšanu netika izvērtēti un rasti citi, sabiedrības intereses mazāk aizskaroši risinājumi un netika veiktas aktīvas preventīvas darbības, piemēram, pašvaldības policijas patrulēšana, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību izstādes norises vietā.

Jau ziņots, ka iepretim valdības ēkai izvietotā izstāde "Maidana cilvēki" piedzīvoja vairākkārtējus vandaļu uzbrukumus, līdz naktī uz 11.oktobri tā tika nopostīta pilnībā.

Savukārt Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR) šonedēļ apturēja atļauju rīkot izstādi, norādot, ka organizatori neievēro likuma prasības, tostarp nenodrošina pasākuma apsardzi.

Rīgas Pašvaldības policija saistībā ar to sākusi administratīvā pārkāpuma lietvedību par izvietotās ekspozīcijas neapsargāšanu. Lietvedība sākta par publiska pasākuma organizēšanas kārtības pārkāpšanu, kas noteikta Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!