Triju Zvaigžņu ordeņa dome ar V šķiras ordeni nolēmusi apbalvot uzņēmēju un mecenātu Raimondu Gerkenu par mecenātisma tradīciju atjaunošanu Latvijā. Pašam uzņēmējam Triju Zvaigžņu ordeņa domes lēmums bijis negaidīts, tomēr viņš par to ļoti priecājoties.
Gerkens jūtoties gandarīts un pagodināts, jo esot sajūta, ka ir izdarīts kaut kas labs, un ka ārpus biznesa sfēras viņš atzīts arī citā jomā, pastāstīja Gerkena pārstāve Ilze Matulione. Gerkenam ir nojausma, ka viņu šim ordenim varētu būt izvirzījusi Rakstnieku savienība, ar kuru uzņēmējam ir izveidojusies cieša sadarbība.

Uzņēmējs kopš 90. gadu sākuma piedalījies labdarības akciju rīkošanā, par Gerkena līdzekļiem atjaunots piemineklis Oskaram Kalpakam un no jauna pilnībā uzcelts Skrundas baznīcas tornis. Gerkens finansējis arī pirmās publiskās Lieldienu svinības Mežaparkā, regulāri atbalstījis bērnunamus un internātskolas, sieviešu klosteri un privātpersonas.

Gerkens piedalījies arī izdevniecības "Karogs" romānu konkursa finansēšanā, laureātu prēmēšanā un finansējis viņu darbu izdošanu. Ar uzņēmēja palīdzību apgāds "Karogs" izdevis vairāk nekā 50 grāmatu. Jau desmit gadus mecenāts ar Ziemassvētku dāvanām iepriecina rakstniekus un viņu bērnus.

Viens no Gerkena draugiem Saeimas deputāts Kārlis Leiškalns BNS pauda pārliecību, ka Gerkenu izvirzījusi Rakstnieku savienība, un domāja, ka piektā šķira Gerkena nopelniem ir par zemu. Tomēr pats viņš Gerkenu ordenim neesot virzījis - vienīgais viņa ietektais esot "Latvijas gāzes" prezidents Adrians Dāvis.

Ordeņus piešķirs arī Somijas prezidentei un viņas dzīvesdraugam

I šķiras Triju Zvaigžņu ordeni ar ordeņa ķēdi nolemts piešķirt Somijas prezidentei Tarjai Halonenai un ordeni bez ķēdes - viņas dzīvesbiedram, kuri maija sākumā ieradīsies valsts vizītē Latvijā.

II šķiras ordeņi piešķirti vairākiem ASV senatoriem - Ričardam Durbinam un Džesem Helmsam, ASV kongresmenim Tomam Lantosam, kā arī bijušajam ASV Kongresa loceklim Džeraldam Zalmanam, un tos viņiem pasniedz prezidente, kura patlaban atrodas vizītē ASV.

III šķiras Triju Zvaigžņu ordeni piešķirs starptautiskās ekonomiskās sadarbības veicinātājam Dr. Pēterim Vallenbergam, kā arī izcilajam un pasaulē pazīstamajam komponistam Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklim Pēterim Vaskam.

IV šķiras ordeni nolemts piešķirt rakstniekam Imantam Auziņam, teātra režisoram Oļģertam Kroderam, aktrisei Veltai Līnei, Latvijas Nacionālās operas solistam Kārlim Zariņam. Pavisam Triju Zvaigžņu ordeņa dome nolēmusi piešķirt 21 IV šķiras un 13 V šķiras Triju Zvaigžņu ordeņus, kā arī 13 Triju Zvaigžņu ordeņa I pakāpes Goda zīmes un astoņas II pakāpes Goda zīmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!