Foto: LETA

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija ir neapmierināta ar veselības ministres Ingrīdas Circenes ("Vienotība") rosinātajiem jaunajiem ģimenes ārstu kvalitātes kritērijiem un pieļauj iespēju prasīt ministres demisiju, pastāstīja asociācijas vadītājs Pauls Princis.

Demisijas pieprasījums esot ļoti iespējams, un par to varētu lemt asociācijas biedru pilnsapulcē 30.novembrī.

"Funkcijas, kas ir deleģētas ģimenes ārstiem, pēdējo gadu laikā ir pieaugušas arvien vairāk, bet finansējums kopš 2009.gada mums ir samazināts vidēji par 20‒25%," norādīja Princis.

Pēc viņa teiktā, jaunie kvalitātes kritēriji faktiski paredz par stundu pagarināt ģimenes ārstu darba laiku, bet par finansējuma palielināšanu netiek runāts. "Pieaug gan spiediens nozarē, gan atbildība, gan uz mūsu rēķina valsts ir ietaupījusi lielu naudu, jo hroniskie pacienti, kurus mēs agrāk sūtījām uz slimnīcu, tagad paliek mājās un ir mūsu pacienti," sacīja asociācijas prezidents.

"Normas tiek prasītas Eiropas Savienības līmenī, izrādās, ka mēs esam sliktā vietā Eiropā, bet mums taču, atvainojiet, ir arī gandrīz vismazākais finansējums Eiropā. Ministre to tā kā nedzird," atzina Princis.

Uz jautājumu, vai pēc būtības VM piedāvātie ģimenes ārstu kvalitātes kritēriji ir atbalstāmi, asociācijas vadītājs atbildēja, ka atsevišķas normas tomēr ir neatbilstošas Latvijai un ar pašreizējiem resursiem grūti izpildāmas.

"Tie ir kādi 15 nopietni punkti, un tie ir diezgan sarežģīti. (..) Tur ir tādas lietas, ko ārsti nevar iespaidot, piemēram, neatliekamās palīdzības izsaukumu skaits. Otrkārt, šie kritēriji nedrīkstētu būt obligāti. Tiklīdz tie ir obligāti, tas ir tāds zināms naudas pelnīšanas veids – ja kāds tos neizpildīs, tātad [valstij] ietaupīsies nauda," teica Princis.

Jau vēstīts, ka VM izstrādātajā veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas noteikumu grozījumu projektā iekļauti jauni ģimenes ārstu darba kvalitātes kritēriji, aizstājot līdzšinējo darbības novērtēšanas sistēmu. Plānots papildus līdzšinējiem izpildes kritērijiem iekļaut rādītājus, kas saistās ar hronisko pacientu veselības aprūpi, vēža profilaktisko pārbaužu veikšanu un ģimenes ārsta komandas pieejamības uzlabošanu pacientiem, tādējādi samazinot nepamatotu neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāžu izsaukumu skaitu.

Grozījumu projektā paredzētas izmaiņas ģimenes ārsta prakses darba organizācijā, nosakot, ka akūtiem pacientiem ģimenes ārsta pieejamība jānodrošina tajā pašā dienā, kad pacients vērsies ārsta praksē – neatkarīgi no akūto pacientu pieņemšanas laika beigām.

Savukārt gadījumos, kad ģimenes ārsts saņems informāciju par neatliekamās palīdzības brigādes izsaukumu pie savā praksē reģistrēta pacienta, kurš izsaukuma dēļ nav stacionēts slimnīcā, nākamās darbdienas laikā ārstam būs jāsazinās ar pacientu un jāvienojas par turpmāko ārstēšanu. Pie šādiem pacientiem valsts arī apmaksās ģimenes ārsta vizīti mājās.

Plānots, ka praksēs, kurās reģistrēts vairāk nekā 1800 pacientu, veselības aprūpi nodrošinās arī otra māsa un tā būs atvērta ilgāku laiku. Noteikts arī, ka ģimenes ārsts, kurš kā aizvietotājs pieņem cita ģimenes ārsta pacientus, varēs tos nosūtīt tālākai ārstēšanai pie ārsta speciālista.

Latvijas Slimnīcu biedrība paudusi atbalstu VM iecerei, norādot, ka pašlaik ik dienu uzņemšanas nodaļās sastopas ar pacientiem, kuri stacionārā nonāk novēloti, nesaņemdami nepieciešamo primārās aprūpes ārstu aprūpi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!