Foto: Shutterstock

Labklājības ministrs Jānis Reirs ("Vienotība') sola labot netaisnību, kurā ģimenes valsts pabalsta palielinājums ir iegrūdis ģimenes vēl lielākā trūkumā, pirmdien vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Raidījums vēsta, ka Labklājības ministrija saņemot daudz pateicības vārdus, kam šīs valsts pabalsta palielinājums ir palīdzējis. Taču tikpat daudz ģimenes šī pabalsta palielināšana padarījusi krietni trūcīgākas.

LTV raidījums svētdien jau ziņoja, ka ģimenes pabalsta palielināšana padarījusi vairākas ģimenes trūcīgākas, nekā iepriekš.

Kā piemērs raidījumā minēts bezdarbnieces Ilzes stāsts. Ģimene, kur vienīgais pelnītājs ir tēvs ar 600 eiro lielu algu, kopā audzina trīs bērnus, kuri ir skolnieki.

Ilze bijusi trūcīgo statusā, līdz ar to saņēmusi 130 eiro lielu pabalstu gadā. Tāpat ģimene saņēmusi 30 eiro pabalstu skolēnu mācību gaitu uzsākšanai 1. septembrī. Bērniem bijušas apmaksātas brīvpusdienas, bet vecākiem pieejami bezmaksas medicīniskie pakalpojumi un arī pārtikas pakas, vēsta LTV raidījums.

Līdz ko tika palielināts ģimenes valsts pabalsts, izrādījās, ka tas par septiņiem eiro pārsniedz robežu, līdz kurai var kvalificēties trūcīgo statusam, ziņoja raidījums. Tas nozīmē, ka ģimene zaudēja arī visu uzskaitīto līdzšinējo atbalstu, kā rezultātā ģimenes pabalsta palielināšana padarījusi viņus stipri trūcīgākus, nekā iepriekš.

"Mēs jau neprasām naudu, bet tas mazais atbalsts ir tas, kas mums tagad pietrūkst," raidījumam atzinusi Ilze. Viņa arī norādīja, ka viņiem vairs nav mašīnas. "50 eiro mēnesī ir jāmaksā par darba mašīnu, ko izmantojam privāti. Mums arī nav tā, jo firmai maksāt katru mēnesi 50 eiro. Tas ir daudz," raidījumam apgalvoja Ilze.

Labklājības ministrs atzinis, ka ar situāciju ir iepazinies. Tāpat viņš solīja rīkoties, lai risinātu šo situāciju. "Es domāju, ka glābiņš šai situācijai ir jau izstrādāta programma valsts līmenī minimālo ienākumu līmeņa noteikšanai. Tātad valstij ir jānosaka minimālais ienākumu līmenis, kurš ir praktiski jāgarantē cilvēkiem. Tad šeit nebūtu problēmas. Vienam pabalstam palielinoties vai samazinoties, ka zūd galīgi viss pārējais atbalsts," pauda Reirs.

Viņš arī solīja detalizētāk iepazīties ar šo situāciju, jo ministrijas līmenī neesot nekāda iesnieguma vai dokumenta. Reirs nesniedza raidījumam komentārus, cik ilgs laiks būs nepieciešams, lai iepazītos ar situāciju.

Raidījums ziņo, ka ģimenes, kam radusies šāda situācija, aicinātas pieteikties Labklājības ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!