Foto: LETA

Rīgas domes (RD) frakcija "Gods kalpot Rīgai" neatbalsta "Saskaņas" un deputātu bloka "Rīgai!" ierosinājumu no pilsētas mēra amata atsaukt Oļegu Burovu (GKR), portālam "Delfi" skaidroja partijas priekšsēdētājs Andris Ameriks.

Ameriks pauda, ka pirmdien, 13. janvārī, frakcija sēdes laikā vienojās, ka galvenais uzdevums ir pieņemt 2020. gada pašvaldības budžetu, ko ir iecerēts apstiprināt līdz 29. janvārim. "Ņemot vērā, ka ir ļoti daudz emociju un kādam varbūt nepatīk vadīšanas stils, mēs tomēr aicinām vēlreiz izvērtēt un nolikt malā šīs emocijas un likt uzsvaru vairāk uz mērķiem, kas ir saistīti ar Rīgas praktisko darbu," norādīja partijas vadītājs, piebilstot, ka "publiski atvainojamies visiem tiem, kam varbūt esam nodarījuši pāri".

Tāpat viņš sacīja, ka partija "Gods kalpot Rīgai" vēlas turpināt strādāt esošajā koalīcijā ar "Saskaņu" un "Rīgai!".

"Šobrīd aicinām viņus atsaukt pieprasījumu izsludināt ārkārtas Rīgas domes sēdi, kurā lemt par domes priekšsēdētāja atsaukšanu no amata, jo mēs neplānojam mainīt mēru. Uzskatām, ka pašreizējais domes vadības sastāvs var strādāt kopā un meklēt to, kas mūs tomēr vieno," norādīja Ameriks

Frakcija ar koalīcijas partneriem šo jautājumu plāno pārrunāt 13. vai 14. janvārī. "Mēs arī izanalizējām koalīcijas līgumu un secinājām, ka neviens līgumā iekļautais punkts nav pārkāpts. Līdz ar to mums šeit vairāk ir emocijas," piebilda partijas vadītājs.

Savukārt opozicionārs Viesturs Zeps (LA) aģentūrai LETA sacīja, ka opozīcija vēl nav iesniegusi parakstus par abu vicemēru atlaišanu, taču tas varētu notikt tuvākajās dienās. Pēc viņa teiktā, kamēr nav skaidrs, vai vicemēriem ir atbalsts amatu saglabāšanai, opozīcija pagaidām nav arī lēmusi, kā balsotu jautājumā par Burova iespējamu nomaiņu.

Koalīcijas pārstāvji sacīja, ka pagaidām nav redzējuši pieprasījumus lemt par vicemēru atlaišanu, tādēļ nevar arī komentēt, kā šajā jautājumā balsotu.

"Delfi" jau ziņoja, ka Rīgas mēra krēsls sašķobījies pēc tam, kad 8. janvārī Burova vietnieki Druvis Kleins ("Rīgai"!) un Anna Vladova (S) paziņoja par priekšlikumu sasaukt ārkārtas domes sēdi, kurā lemt par pilsētas galvas atsaukšanu no amata.

Koalīcijas partneri pauda neapmierinātību ar Burova darba stilu, lēmumus pieņemot vienpersoniski un bez konsultācijas ar partneriem, kā arī iebildumi ir saistīti ar kavēšanos vairāku uzdevumu izpildē un koalīcijas līguma ievērošanā.

Tajā pašā dienā RD opozīcijas partijas paziņoja par ieceri rosināt abu vicemēru atstādināšanu no amata. Zeps skaidroja, ka parakstu vākšana par abu vicemēru atstādināšanu uzsākta, lai gadījumā, ja Burovs zaudē amatu, neviens no viņiem nepaliek kā vietas izpildītājs.

Pēc Zepa teiktā, ja domei nebūs ne mēra, ne vicemēra, tehniskās dabas jautājumi būs jālemj izpilddirektoram, savukārt komiteju darbs noritēs kā līdz šim. Tikmēr domes sēdes sasaukt varēs ne mazāk kā 20 deputāti un sēdes vadītājs būs tas, kurš pirmais būs parakstījies par sēdes sasaukšanu.

Patlaban opozīcijai kopā ar Neatkarīgo deputātu frakciju ir 28 balsis, taču, lai kāds no vadības zaudētu amatu – nepieciešama vismaz 31 balss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!