Foto: LETA

Rīgas dome nākamgad plāno nodrošināt nemainīgu garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalstu, kompensējot valsts samazināto līdzfinansējumu pensionāriem un bērniem, savukārt darbaspējīgajiem GMI pabalsta saņēmējiem tiks izveidota papildu atbalsta programma, lai ar tās palīdzību nodrošinātu pabalstu līdzšinējā līmenī, pirmdien žurnālistiem pastāstīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

GMI un mājokļa pabalstus līdz šim 50% apmērā sedza valsts un 50% apmērā - pašvaldības. No 1.janvāra šos pabalstus pilnībā izmaksās no pašvaldību budžetiem, nosakot, ka tos varēs samazināt līdz 35 latiem.

Ušakovs uzskata, ka valdības lēmums pārtraukt pabalstu līdzfinansēšanu ir dīvains, jo sociālā spriedze un nevienlīdzība valstī nav samazinājusies. GMI pabalsta samazināšana skartu aptuveni 14 000 darbaspējīgo iedzīvotāju, savukārt mājokļa pabalsti ziemas aukstākajos mēnešos būs nepieciešami vismaz 30 000 līdz 40 000 iedzīvotāju.

Ušakovs uzsvēra, ka nav pieļaujams pasliktināt pabalstu saņēmēju stāvokli, tāpēc pašvaldība 2013.gadā nodrošinās visus pabalstus līdzšinējā līmenī, mainot noteikumus par mājokļa pabalstu, kā arī izstrādājot papildu atbalsta programmu, ar kuru pie GMI tiks veikta piemaksa darbaspējīgajiem iedzīvotājiem.

Rīgas mērs pagaidām nevarēja prognozēt, kādi būs papildu tēriņi, nodrošinot šādus pabalstus, taču viņš norādīja, ka arī pērn pašvaldības prognozes par iedzīvotājiem, kuriem nepieciešami pabalsti, izrādījušās pesimistiskākas nekā reālā situācija. Tāpēc arī šogad, iespējams, izdosies iekļauties plānotajā sociālā budžeta finansējumā.

Rīgas pensionāriem 2013.gadā GMI pabalsts saglabāsies 90 latu apmērā, savukārt bērniem 45 latu un darbaspējīgajiem iedzīvotājiem 40 latu apmērā.

Kā ziņots, no 2013.gada 1.janvāra visām trūcīgajām personām plānots noteikt vienādu garantētā minimālā ienākumu līmeni (GMI) - 35 lati mēnesī, to paredz valsts sekretāru sanāksmē 8.novembrī izsludinātie grozījumi noteikumos par garantēto minimālo ienākumu līmeni.

Vienlaikus paredzēts, ka pašvaldībām būs tiesības noteikt augstāku GMI līmeni vecuma un invaliditātes pensijas saņēmējiem, kā arī bērniem - maksimāli līdz 90 latiem.

GMI pabalstu izmaksu nodrošināšanai 2013.gadā kopējais finansējums plānots 15 miljonu latu apmērā, tai skaitā pašvaldību finansējums 14 miljoni latu un 937 000 latu Labklājības ministrijas (LM) līdzfinansējums par pašvaldību izlietotajiem līdzekļiem GMI pabalsta izmaksai līdz 2012.gada 31.decembrim.

Jau ziņots, ka septembrī tika panākta vienošanās starp valdību un Latvijas Pašvaldību savienību (LPS), kas paredz no nākamā gada pārtraukt līdzfinansējuma piešķiršanu pašvaldībām GMI pabalstam. Savukārt, lai samazinātu slogu pašvaldībām, tika nolemts pabalsta minimālo līmeni samazināt līdz 35 latiem.

LPS priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis iepriekš norādīja, ka līdz 2010.gadam GMI minimālā summa bijusi 27 lati, taču, lai palīdzētu iedzīvotājiem pārlaist krīzes periodu, GMI minimālā summa 2010.gadā tika palielināta līdz 45 latiem, no kuriem 50% sedza valsts.

GMI minimālā līmeņa samazināšanu Jaunsleinis vērtēja pozitīvi, jo esošā pabalsta sistēma ne vienmēr motivē darbaspējīgos cilvēkus meklēt darbu un pašiem sevi uzturēt.

2011.gadā GMI pabalstu saņēma 121 800 cilvēku jeb 40,5% no kopējā pašvaldību sociālās palīdzības pabalstu saņēmēju skaita.

Grozījumi vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!