Foto: LETA
Valsts prezidenta nominētā premjera amata kandidāta Alda Gobzema ("KPV LV") potenciālās valdības partneri trešdien nesēdās pie viena galda kā plānots. Pirms atkārtotas kopā sanākšanas vēl ir nepieciešams turpināt neformālas divpusējas sarunas, skaidroja Gobzems.

"KPV LV" līderis Gobzems žurnālistus informēja, ka nav vēl paspēts neformāli izrunāties ar visiem potenciālajiem sadarbības partneriem. Vēl nepieciešams tikties ar "Jauno Vienotību" un Jauno konservatīvo partiju. Līdz ko sarunas būs notikušas, tā visi potenciālie sadarbības partneri pulcēsies uz kopīgām sarunām.

Vaicāts, vai vēl joprojām domā, ka jau piektdien Saeima ārkārtas sēdē varētu notikt balsojums par uzticības izteikšanu Gobzema izveidotajam Ministru kabinetam, politiķis pieļāva, ja tehniski būs kāda aizķeršanās, balsojums var notikt arī pirmdien.

"Tas ir tāpat kā ar grūtniecību: vai nu ir, vai nu nav," – tā Gobzems vērtēja izredzes, ka viņa valdība tiks apstiprināta.

"Katram deputātam ir savi darba pienākumi, arī es pats esmu diezgan aizņemts. Tomēr no savas puses varu teikt, ka mēs visu sagatavosim," uzsvēra Gobzems.

"KPV LV" līderis pauda, ka lielākais šķērslis valdības izveidē varētu būt tas, ka kāda partija nevēlētos piedalīties šajā valdībā. Tomēr viņš uzsvēra, ka tādā gadījumā partijai tas būtu jāpaziņo publiski. Jebkurā gadījumā Gobzems uzskata, ka "valdība jāliek uz balsošanu".

Sarunā ar medijiem Gobzems arī skaidroja, ka JKP ir "KPV LV" tuvākais sadarbības partneris, tāpēc viņš uzskata par nepieciešamu turpināt sarunas ar partiju. "Es apzinos JKP pozīciju, ne jau pirmo reizi to dzirdu. Mans uzdevums ir censties pārliecināt JKP sadarboties," uzsvēra "KPV LV" līderis.

Tāpat Gobzems atklāja, ka jau ir informējis Valsts prezidenta kanceleju par iespējām tikties ar prezidentu gadījumā, ja tiks panākta gala vienošanās ar partijām.

Politiķis arī žurnālistus informēja, ka pāris viņa otrdien nosauktās ministru pozīcijas vēl var mainīties.

Vēstīts, ka jau piektdien varētu tikt sasaukta Saeimas ārkārtas sēde, kurā varētu būt balsojums par uzticības izteikšanu Alda Gobzema ("KPV LV") izveidotajam Ministru kabinetam, liecina politiķa teiktais intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu''.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka pēc vairāk nekā nedēļu garām sarunām par valdības veidošanos Gobzems paziņojis, viņaprāt, piemērotākos kandidātus ministru amatiem. Piedāvājumu potenciālie sadarbības partneri vēl solīja vērtēt.

Finanšu ministra amatam Gobzems vēlas nominēt "KPV LV" biedru Robertu Spruču. Kā vēlāk intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atklāja premjera amata kandidāts, otrs kandidāts šim amatam ir "KPV LV" biedrs Kaspars Ģirģens.

Ekonomikas ministrijā Gobzems kā galvu redz Jāni Reiru no "Jaunās Vienotības". Par veselības ministru virzītu Juri Jurašu (JKP), kurš, pēc viņa domām, ir spēcīgākais kandidāts, lai realizētu visas iecerētās reformas. Vadīt Satiksmes ministriju Gobzems uzticētu Tālim Linkaitim (JKP), savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) organizēt varētu Raivis Dzintars (NA) vai Rihards Kols.

Kā labklājības ministru Gobzems saredz Imantu Parādnieku (NA). Izglītības ministres amatā varētu stāties JKP pārstāve Dagmāra Beitnere-Le Galla, Aizsardzības ministriju turpinātu vadīt Raimonds Bergmanis (ZZS). Ārlietu ministra amatam Gobzems virzītu Edgaru Rinkēviču, savukārt iekšlietu ministra amatā, viņaprāt, iederētos Ralfs Nemiro ("KPV LV").

Tieslietu ministra amatam Gobzems vēl nevar izlemt starp JKP pārstāvjiem Jāni Bordānu un Jutu Strīķi. Kultūras ministres amatā paliktu līdzšinējā ministre Dace Melbārde (NA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!