Foto: LETA
Pēc nedaudz vairāk kā nedēļu garām sarunām par valdības veidošanos Valsts prezidenta nominētais Ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems ("KPV LV") paziņojis, viņaprāt, piemērotākos kandidātus ministru amatiem.

Finanšu ministra amatam Gobzems vēlas nominēt "KPV LV" biedru Robertu Spruču. Kā vēlāk intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atklāja premjera amata kandidāts, otrs kandidāts šim amatam ir "KPV LV" biedrs Kaspars Ģirģens.

Ekonomikas ministrijā Gobzems kā galvu redz Jāni Reiru no "Jaunās Vienotības". Par veselības ministru virzītu Juri Jurašu (JKP), kurš, pēc viņa domām, ir spēcīgākais kandidāts, lai realizētu visas iecerētās reformas. Vadīt Satiksmes ministriju Gobzems uzticētu Tālim Linkaitim (JKP), savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) organizēt varētu Raivis Dzintars (NA) vai Rihards Kols.

Kā labklājības ministru Gobzems saredz Imantu Parādnieku (NA). Izglītības ministres amatā varētu stāties JKP pārstāve Dagmāra Beitnere-Le Galla, Aizsardzības ministriju turpinātu vadīt Raimonds Bergmanis (ZZS). Ārlietu ministra amatam Gobzems virzītu Edgaru Rinkēviču, savukārt iekšlietu ministra amatā, viņaprāt, iederētos Ralfs Nemiro ("KPV LV").

Tieslietu ministra amatam Gobzems vēl nevar izlemt starp JKP pārstāvjiem Jāni Bordānu un Jutu Strīķi. Kultūras ministres amatā paliktu līdzšinējā ministre Dace Melbārde (NA).

Septītajās "KPV LV" līdera vadītajās sarunās piedalījās Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), Jaunā konservatīvā partija (JKP) un Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) un "Jaunās Vienotības" pārstāvji.

NA valdes priekšsēdētājs Raivis Dzintars pēc tikšanās uzsvēra, ka Gobzema piedāvājums vēl ir jāapspriež partijā, taču kopumā piedāvātais sadalījums ir labs pamats tālākām valdības veidošanas sarunām. "Runājot par valdības modeli kopumā, protams, šodienas Alda Gobzema paziņojums par "Attīstībai/Par!" izslēgšanu no sarunām, manuprāt, sarežģī situāciju, jo būs lielākas grūtības nodrošināt nepieciešamo balsu skaitu," uzsvēra Dzintars.

"Faktiski šajā brīdī ļoti daudz, kas būs atkarīgs no Jaunās konservatīvās partijas, vai paturēs spēkā [ultimātu] par to, ka Zaļo un zemnieku savienība nevar būt koalīcijā. Ja šāds ultimāts būs, tā būs ļoti nopietna izšķiršanās Aldim Gobzemam, jo piekāpties šādam ultimātam, manā skatījumā, būtu visnotaļ pazemojoši," pauda NA līderis.

Arī ZZS priekšsēdētājs Armands Krauze uzsvēra, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks izvērtēs saņemto piedāvājumu. Viņš atzīmēja, ka sadalījuma piedāvājums pierāda, ka "KPV LV" un Gobzems vēlas izveidot valdību. "Mēs esam gatavi strādāt Alda Gobzema vadītā valdībā, līdz ar to šobrīd mēs redzam, ka šai valdībai ir būtisks vairākums, un nav iemesla nestrādāt un neturpināt darbu, kur ir jāstrādā pie daudziem valstiskiem jautājumiem," komentējot partiju apvienības "Attīstībai/Par!" izslēgšanu no sarunām, pauda Krauze.

"Jaunā Vienotības" pārstāvis Arvils Ašeradens no sarunām iznāca apmulsis. Viņš teica, ka bija gatavojies tajās runāt par reģionālo reformu un obligātā iepirkuma komponenti (OIK), taču tā vietā Gobzems nācis klajā ar savu piedāvājumu. Garos komentāros Ašeradens neizplūda, viņš uzsvēra, ka piedāvājums ir jāvērtē. "Šodien sākās tādi jautri pagriezieni," politisko situāciju vērtēja politiķis.

"Ja jūs man jautājat: "Ašeradena kungs, vai esat gatavs šovakar parakstīt koalīcijas sadarbības līgumu?" Es viennozīmīgi varu atbildēt: "Nē!"," pauda "Jaunās Vienotības" pārstāvis.

Savukārt JKP līderis Jānis Bordāns piedāvājumu vērtēja kā interesantu. "Es gribētu teikt, ka Jaunā konservatīvā partija ir gatavojusies veidot pārmaiņu valdību, to pašu mēs esam dzirdējuši no partijas "KPV LV"," uzsvēra Bordāns. Viņš vērsa uzmanību, ka dažas nianses Gobzema piedāvājumā norāda uz to, ka tā varētu nebūt pārmaiņu valdība. "Vairākas pozīcijas ir atstātas partijām, kas iepriekš vadījušas tās pašas pozīcijas," secināja JKP līderis.

"Es aicinātu Gobzema kungu vēl pārdomāt, pie nākamās tikšanās reizes mēs izteiksim savu viedokli, pārdomas par šo," norādīja Bordāns. JKP gribētu arī dzirdēt, ko par piedāvājumu domā pārējās partijas, kā arī sadzirdēt "KPV LV" argumentus, kāpēc izvēlēti konkrētās personas kā ministri. Bordāns atklāja, ka daži ministri JKP nav pieņemami, taču neatklāja kuri.

Šobrīd piedāvātais modelis ir vienpusējs, tāpēc ir nepieciešamas diskusijas. "Tieši tagad sākas īstas sarunas par valdības veidošanu," secināja JKP līderis.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka partijas "KPV LV" premjera amata kandidāts Gobzems nolēmis pārtraukt sarunas par valdības veidošanu ar partiju apvienību "Attīstībai/Par".

Pēc Gobzema paziņojuma ZZS, kā arī NA līderi portālam "Delfi" apliecināja, ka turpinās piedalīties Gobzema vadītajās sarunās. Arī JKP apliecināja, ka sarunās piedalīsies, taču aicinās no tām izslēgt ZZS. Arī "Jaunā Vienotība" pauda, ka turpinās piedalīties sarunās, taču tikšanās laikā lūgs Gobzemam atbildēt uz vairākiem jautājumiem.

Savukārt partiju apvienība "Attīstībai/Par!" bija ļoti kritiska par Gobzema sperto soli. Partiju apvienības ieskatā, piepildās politiskā spēka jau pirms vēlēšanām izteiktās bažas par Gobzema saistību ar cilvēkiem, kuri skatās Krievijas virzienā un ir ieinteresēti situācijas destabilizēšanā Latvijā.

"Attīstībai/Par!" uzskata, ka Gobzems jau kādu laiku meklējis iespēju, kā izslēgt no sarunām partiju apvienību, jo ir neērts sarunu partneris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!