Foto: F64
Pēdējās partijas deputātu kandidāts Roberts Gobziņš izvirzījis četras versijas, kā viņa vārds nonācis saistībā ar iespējamo sadarbību ar bijušo LPSR Valsts drošības komiteju (VDK).

"Par lielu pārsteigumu atklājies, ka mani personas dati esot iekļauti "čekas maisos". Pats gan nekad neesmu tur bijis, jo sadarbība ar VDK neatbilst manam pasaules uzskatam. Biedri lūdza skaidrojumu, tāpēc, īpaši rūpīgi parakājoties atmiņas apcirkņos, varu piedāvāt četrus variantus," partijas mājaslapā internetā citēts Gobziņš.

Viena no Gobziņa izvirzītajām versijām ir sadarbība ar VDK mūzikas jomā, jo Latvijas PSR laikos "kapitālistisko valstu mūzikas ierakstus un plates varēja dabūt no diplomātiem un viņu tuviniekiem, kā arī no VDK virsniekiem melomāniem". Otra versija ir saistīta ar viņa vecāku darbavietām, jo Gobziņa tēvs strādāja "Rīgas zinātniski pētnieciskais radioizotopisko aparātu būves institūts" un tajā tika izgudrotas detaļas PSRS kosmosa industrijai. Savukārt mātes darbavietā tika demontētas un detaļās izjauktas PSRS armijas avarējušās lidmašīnas, un Gobziņš pats skolas gados vasarā vienu mēnesi nostrādāja šajā rūpnīcā, lai nopelnītu sev kabatas naudu.

"Tāpēc visa mūsu ģimene noteikti bija zem uzraudzības, lai kapitālistiskie spiegi netiek klāt," savas aizdomas pauž Gobziņš.

Trešā Gobziņa versija ir saistībā ar viņa dienestu PSRS armijā, jo viņš dienēja slepenajā karaspēka daļā 54/983 un ir parakstījis VDK anketu par noslēpuma neizpaušanu. Ceturtkārt, norāda Gobziņš, viņš jau kopš piecu gadu vecuma pratis gan vācu, gan angļu valodu, iespējams, tāpēc jau tolaik noskatīts kā perspektīvs jaunais izlūks.

Atgādinām, ka Totalitārisma seku dokumentēšanas centrs savā atzinumā Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) norādījis, ka septiņi deputātu kandidāti varētu būt vai ir sadarbojušies ar bijušo LPSR Valsts drošības komiteju kā šī dienesta aģenti. Kā viens no iespējamiem bijušajiem VDK aģentiem minēts arī Gobziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!