Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC) otrdien atzina, ka Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) karavīriem algas būtu jāceļ.
Viņš gan žurnālistiem vēl neatzina, cik un kad varētu sekot algu paaugstinājums. Tomēr premjers norādīja, ka, piemēram, Norvēģijas karavīri, ar kuriem Latvijas karavīri kopā strādā Afaganistānā saņem četras reizes lielāku atalgojumu.

Jau vēstīts, ka 2007. gadā NBS kā vienu no iemesliem minot zemo atalgojumu atstāja 157 karavīri. Citu iemeslu vidū karavīri minēja arī neapmierinošas sociālās garantijas, kā arī citus, tostarp, personīgus iemeslus.

Kopumā no dienesta NBS 2007. gadā atvaļinājās 309 karavīri, no kuriem 160 bija kareivji, 86 - instruktori un 63 virsnieku sastāva karavīri. Savukārt NBS Rekrutēšanas un atlases centrā anketu par pieteikšanos profesionālajā dienestā pērn aizpildīja 465 pretendenti, bet atlasi izturēja 343 karavīri. Dienesta pildīšanai dažādās Bruņoto spēku vienībās pērn devās 296 karavīri, bet 47 uzsāka studijas Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā. Savukārt pētījumā “Latvijas sabiedrības viedoklis par valsts aizsardzības jautājumiem 2007. gadā” ceturtā daļa aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atzina, ka nepietiekams aizsardzības budžets ir aktuāla problēma NBS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!