Pašreizējais premjers, bijušais iekšlietu ministrs Ivars Godmanis (LPP/LC) atzinis, ka izsniegt pases, pamatojoties uz viltotiem datiem, varēja tikai īsu brīdi, kad tika mainīta informatīva sistēma, ko ļaunprātīgi izmantoja kādas personas. Turklāt, to nevarēja izdarīt cilvēki no malas, "arī vienkārši reģionālā pārvalde to nevarēja".
Godmanis trešdien LNT raidījumam "900 sekundes" atzina, ka izmeklēšana par nelikumīgi izdotajām pasēm ilgst jau aptuveni pusgadu, to sākusi Valsts policija, vēlāk pārņēmusi Drošības policija. Sabiedrība par šo lietu iepriekš netika informēta izmeklēšanas interesēs.

Godmanis skaidroja, ka nelikumīgi izdot pases varēja tikai vienu salīdzinoši neilgu laiku, kad tika mainītas informatīvas sistēmas, mainījās vecas personas kodu ģenerēšanas sistēma uz jauno, un ļaundari to varēja izmantot. "To nevarēja izdarīt vienkārši reģionālajā pārvaldē," sacīja Godmanis, bet plašāk neko neskaidroja.

"Neatkarīgā Rīta Avīze" trešdien ziņo, ka neoficiāla informācija liecina - neviena no pasēm nav izmantota ļaunprātīgos, noziedzīgos nodarījumos. Nelikumīgi iegūto dokumentu īpašnieki pārsvarā bijuši uzņēmēji no Krievijas, kuriem pases bija nepieciešamas brīvai ceļošanai pa Eiropas Savienību. Patlaban lielākā daļa pasu ir konfiscētas, bet tās, kuras vēl nav atņemtas, īpašnieki, visticamāk, ir iznīcinājuši. Šā iemesla dēļ nozieguma sekas šobrīd ir novērstas.

"Katra pasu īpašnieka atbildību noteiks atbilstoši Kriminālprocesa likumam atkarībā no tā, kā šie cilvēki pases izmantojuši. Ja cilvēks ir tikai ieguvis šādu pasi un nav to izmantojis, viņam kriminālatbildība var arī nedraudēt. Ceļošana ir pases izmantošana," laikrakstam sacījusi Drošības policijas priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa. Ja pases izmantošanu izdosies pierādīt, dokumenta īpašniekam saskaņā ar Krimināllikumu draud cietumsods. Drošības policija pagaidām nevēlas prognozēt, kad pasu pirkšanas lieta varētu nonākt prokuratūrā un tiesā, jo izmeklētājiem vēl jāpaveic liels darba apjoms.

Jau ziņots, ka kriminālprocesā par vērienīgu Latvijas pasu viltošanu aizdomās turētā statuss piemērots 19 personām. To vidū ir Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) bijušās un tagadējās valsts amatpersonas un Latvijā ietekmīgas krievu izcelsmes privātpersonas. Kopumā izņemtas aptuveni 100 šādas pases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!