Valdība otrdien skatīs jautājumu par alkoholisma ierobežošanas un apkarošanas politikas padomes izveidošanu. Labklājības ministrija padomes nepieciešamību pamato ar to, ka valstī pieaudzis nelegālā alkohola īpatsvars, kas apdraud gan valsts ekonomiku, gan rada postošas sekas iedzīvotāju veselībai.
Savukārt alkoholisko dzērienu lietošana Latvijā izraisa sabiedrībā bioloģiskās (alkohola psihoze, aknu ciroze) un sociālās problēmas.

Priekšlikumā par starpnozaru Nacionālās alkohola ierobežošanas un apkarošanas politikas padomes izveidi ierosināts tajā iekļaut kā vadītāju Ministru prezidentu, bet kā padomes locekļus iekšlietu, tieslietu, aizsardzības, labklājības, ekonomikas un finansu ministrus.

Padomes galvenie uzdevumi būtu izstrādāt priekšlikumus valsts alkoholisma ierobežošanas un apkarošanas politikai un stratēģijai, koordinēt valsts institūciju darbību cīņā pret alkoholismu un tā cēloņiem, kā arī risināt konkrētus to kompetencē esošus uzdevumus, izskatīt padomes locekļu, valsts, pašvaldību un citu institūciju iesniegtos tiesību aktu projektus un priekšlikumus alkoholisma ierobežošanai un apkarošanai.

Ziņojumā par padomes izveidošanu teikts, ka alkohola lietošana Latvijā radījusi sarežģītu situāciju: iedzīvotāju mūža ilgums ir viens no zemākajiem Eiropā, mirstība no negadījumiem vai saindēšanās vairāk nekā trīs reizes pārsniedz Eiropas Savienības vidējos rādītājus un tas ir viens no galvenajiem nāves cēloņiem, kā arī ar alkohola lietošanu saistīto satiksmes negadījumu skaita ziņā Latvija ir vienā no pirmajām vietām Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!