Foto: LETA

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube kā savu pēcteci nevienu konkrētu personu neesot ieteicis, to viņš pats apliecināja Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā".

NBS aktīvajā dienestā patlaban ir seši augstākā līmeņa virsnieki, kuri varētu kandidēt uz NBS komandiera amatu, taču likumā nav skaidra aizlieguma uz šo amatu pretendēt arī vecākajiem virsniekiem.

Jautāts, vai Graubem ir kādi favorīti un vai viņš kādu ir ieteicis, komandieris minēja, ka "ir raksturojis un paudis savu viedokli par vairākiem kandidātiem", bet nevienu konkrēti nav ieteicis.

Graube arī vēlreiz uzsvēra, ka lēmums pirms pilnvaru termiņa beigām atvaļināties no amata bija personīga izvēle un "sazvērestības teoriju te nav".

NBS komandieris sacīja, ka pirmo reizi par šādu vēlmi bija ieminējies jau pirms gada, savukārt pirms pusgada sarunas par šo lēmumu jau bijušas ļoti konkrētas.

acionālās drošības padome oktobrī pieņēma zināšanai Graubes iesniegumu Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, kurā NBS komandieris lūdz viņu atvaļināt no amata pirms pilnvaru termiņa beigām. Graubes pilnvaru termiņš beidzas 2018.gadā. Viņam nākamgad aprit 60 gadi, un NBS komandieris publiski paziņojis, ka esot vecākais NATO valstu komandieris.

NBS komandieri apstiprina amatā uz četriem gadiem un atbrīvo no amata Saeima pēc Valsts prezidenta priekšlikuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!