Foto: LETA

Pēc tam, kad medicīnas nozares profesionāļi publiski brīdinājuši par protesta akcijām, ja netiks izpildītas viņu prasības par atalgojuma pieaugumu, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) nācis klajā ar aicinājumu mediķiem tikties un sākt tiešu dialogu.

"Es labprāt gribētu nākamnedēļ, otrdien, tikties ar nozares pārstāvjiem kopā ar veselības un finanšu ministriem. Mani neviens nav uzmeklējis. Es vēršos pie mediķiem, jo tiešām gribu izprast un atvērt dialogu," pirmdien pēc sadarbības sanāksmes, atbildot uz žurnālistu jautājumiem par iespējamiem mediķu protestiem, sacīja valdības vadītājs.

Kariņš arī atgādināja, ka budžeta projektā jau paredzēti 50 miljoni papildus Veselības ministrijai, ko ministrija plāno pamatā izmantot mediķu algu celšanai. Mediķu algas nākamgad, līdzīgi kā šogad, turpinās virzīties uz augšu, sacīja premjers.

"Ir jāsaprot, ka valstī mums ir daudz kas jāuzlabo. Tas, kā šī valdība strādā – mēs esam identificējuši vairākas sfēras, kur mēs veicam un veiksim reformas. Viena, kur esam ļoti tālu tikuši uz priekšu, ir finanšu nozares sakārtošana, kur ļoti daudz kas jau ir izdarīts. Mums notiek administratīvi teritoriālā reforma, kas ļaus sakārtot arī izglītības un veselības aprūpes sistēmas. Neskatoties uz to, ka sistēma vēl ir jāsakārto, valdība ir atradusi finansējumu un algas ies uz augšu," uzsver Ministru prezidents.

Arī Jaunās konservatīvās partijas pārstāvis Gatis Eglītis atgādināja, ka veselības nozare 2018. un 2019. gadā kopā ir saņēmusi papildus 300 miljonus eiro. "Tā ir pietiekami nozīmīga summa uz kopējā finansējuma apjoma, kas budžetā ir pieejams. Ir svarīgi, lai turpinātos reformas nozarē un katram ieguldītajam eiro būtu vislabākā atdeve. Tomēr redzam, ka rādītāji – dzīvildze, sabiedrības veselība – nav tie labākie. Par algu paaugstinājumu ir rasts risinājums, bet ne līdz galam," situāciju nozarē vērtēja Eglītis.

"Attīstībai/Par", kuras pārziņā ir Veselības ministrija (VM), pārstāvis Juris Pūce pateicās premjeram, ka viņš ir gatavs tikties un runāt ar medicīnas nozares profesionāļiem par to, kāda varētu būt tālākā attīstība veselības nozares finansējumā. "Ir skaidrs, ka arī nākotnē finansējums būs jāpalielina, jo sabiedrība noveco un pieaug nepieciešamība pēc veselības aprūpes finansējuma. Problēmas ir ielaistas, un vienā dienā tās nevar atrisināt. Tik, cik tagad ir paredzēts veselības aprūpei, ir iespējamā vienošanās par budžetu, un, ja nebūtu vienošanās par budžetu, tad nebūtu arī jau tagad paredzētie teju 50 miljoni mediķu algām un iespējas palielināt algas," skaidroja Pūce.

VM cenšas mazināt netaisnības nozarē, kas vēsturiski izveidojušās, pirmkārt, palielinot atalgojumu neatliekamās medicīniskās palīdzības darbiniekiem, māsām, sanitāriem. "Situācija nav optimāla, un ceram, ka sarunā ar premjeru nozares darbinieki sapratīs, ka tas ir šīs valdības nodoms – palielināt finansējumu veselības aprūpes nozarei," vērtēja Pūce.

Savukārt Artuss Kaimiņš (KPV LV) norādīja, ka budžeta projekts sadalīts tā, lai kaut kas tiktu visiem. Ja visas mediķu prasības tiktu apmierinātas tagad pilnībā, tad pietrūktu citām nozarēm, kur arī paredzēts zināms pieaugums.

Jau ziņots, ka nozares pārstāvji sola sabiedrībai parādīt, kas notiek tajā brīdī, kad ārstniecības personas nav pieejamas ārstniecības iestādēs. Latvijas Jauno ārstu asociācijas vadītājs Kārlis Rācenis sacījis, ka akcija nebūšot streiks, taču precīzāku informāciju asociācija sniegs otrdien gaidāmajā preses konferencē.

Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidente Ilze Aizsilniece pieļāva, ka varētu rīkot akciju "Viena diena bez ārsta", kas gan neattieksies uz neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Latvijas Jauno ārstu asociācijas protesta akcijas organizēšot divos viļņos, pirmais iecerēts līdz valsts budžeta pieņemšanai un, ja to nepieņems protesta akciju rīkotāju pieprasītajā apmērā, tad sekos otrais vilnis.

Ceturtdien, 24. oktobrī, LĀB telpās notikušajā sanāksmē sprieda par šīm un citām iespējamām mediķu protesta akcijām saistībā ar procentuāli pret iekšzemes kopproduktu plānoto finansējuma samazinājumu veselības aprūpes nozarei. Sanāksmē piedalījās pārstāvji no LĀB, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA,) Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas, Latvijas Jauno ārstu asociācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!