Foto: F64

Gripas intensitāte pēdējās divas nedēļas turpina samazināties, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) jaunākie dati. Salīdzinot ar iepriekšējās nedēļas vidējo rādītāju, intensitātes kritums ir par 19,3%.

Tomēr, lai arī epidemiologi novērojuši šo tendenci, Latvijā joprojām reģistrēta plaša gripas izplatība. visaugstākā gripas intensitāte reģistrēta Gulbenes novadā, Rēzeknē un Liepājā.

Kopš gripas sezonas sākuma saņemti 52 paziņojumi par letālo iznākumu pacientiem, kuriem diagnosticēta gripa. No tiem 50 slimniekiem laboratoriski bija apstiprināta A tipa gripa un diviem pacientiem gripa bija noteikta klīniski.

Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļā, kad nomira 11 gripas pacientu, pagājušajā nedēļā gripa prasījusi četras dzīvības.

Gandrīz visiem pacientiem bija viena vai vairākas hroniskas saslimšanas. No visiem reģistrētajiem nāves gadījumiem 44 pacienti nebija vakcinēti pret gripu un astoņiem pacientiem vakcinācijas statuss nav zināms.

Iepriekšējā gripas sezonā saistībā ar gripu reģistrēts 91 nāves gadījums.

Pagājušajā nedēļā samazinājies pacientu skaits, kas vērsušies ģimenes ārstu praksēs pacientu skaits akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) un pneimonijas gadījumos. Visaugstākā saslimstība ar gripu, AAEI un pneimoniju reģistrēta bērniem līdz četru gadu vecumam un 5–14 gadu vecuma grupā.

Tāpat arī turpina samazināties slimnīcā nonākušo pacientu skaits. Salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu stacionēto pacientu skaits ar diagnozi gripa samazinājies par 10,3% un nedaudz samazinājies pacientu skaits ar diagnozi gripas izraisīta pneimonija par 3,8%. Kopā bija hospitalizēti 207 pacienti, no tiem 37% bija ar diagnozi gripas izraisīta pneimonija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!