Veselības ministrs Gundars Bērziņš (TP) vēlas stingrāk kontrolēt finanšu plūsmas slimnīcās un vairāk uzraudzīt ārstniecības iestāžu veiktos iepirkumus.
Slimnīcu un Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) līgumos ir jāparedz, ka jebkurā brīdī pēc pirmā pieprasījuma var pārbaudīt slimnīcu apmaksātos rēķinus un tās veiktos iepirkumus, aģentūrai LETA sacīja Bērziņš.

Veselības ministrs arī pastāstīja, ka VOAVA vadības informācijas sistēma jau tagad ļauj kontrolēt, vai ārsti neveic slimnīcās pierakstījumus un nepieprasa samaksu par tādām manipulācijām, kas reāli nav veiktas.

Ar šīs programmas palīdzību šogad atklāti vairāki pierakstījumi, piemēram, kādā slimnīcā vienam cilvēkam 46 reizes dienā veikti laboratoriski izmeklējumi, bet citā slimnīcā vienam pacientam dienā veiktas 19 manipulācijas.

Vadības informācijas sistēma arī ļauj konstatēt, ja kādā slimnīcā strauji palielinās kādu manipulāciju, piemēram, apendicīta operāciju skaits.

Tāpat iespējams atklāt citus gadījumus, kad ārsti izraksta rēķinus par it kā veiktām operācijām, piemēram, pirms pusotra gada konstatēts, ka kādā slimnīcā vīrietim pierakstīta operācija, kuru fizioloģiski var veikt tikai sievietēm.

Bērziņš uzskata, ka ir jāatrod sapratīgs risinājums, kā sodīt šādus pārkāpumus.

VOAVA preses dienestā aģentūrai LETA pastāstīja, ka par pierakstījumiem nauda slimnīcām maksāta netiek. Slimnīcas ievada datus par veiktajām manipulācijām vadības informācijas sistēmā, kas atpazīst aizdomīgus gadījumus, piemēram, ja slimniekam ar diagnozi plaušu karsonis ir veikta kāda vēdera dobuma operācija.

Ja konstatēti šādi gadījumi, ārsti eksperti dodas uz slimnīcām un pēta konkrēto situāciju un slimības vēsturi. Ja tiek atklāts, ka manipulācijas tiešām nav veiktas, slimnīcai par tām netiek samaksāts.

Plānots, ka nākamgad vadības informācijas sistēmu varētu ieviesta arī ambulatorajā aprūpē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!