Foto: LETA
Iecavas pirmsskolas izglītības iestādes "Dartija" darbinieki savstarpēji sanaidojušies pēc tam, kad gaismā nācis fakts, ka pagājušajā mēnesī te noritējis draudzes "Dzīvības staume" sarīkojums, iesaistot tajā bērnus bez vecāku piekrišanas, vēsta laikraksts "Bauskas dzīve".

Konflikts par 14. februāra reliģisko sarīkojumu izcēlis gaismā arī vienas darbinieces iebildumus pret iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem, par ko vēstulē informēta arī Iecavas novada dome.

Pašvaldība saņēma anonīmu vēstuli no kādas māmiņas. Vēstulē teikts, ka 14. februārī bērnudārzā rīkots pasākums. Par bērna dalību tajā vecākiem prasīta piekrišana - ar parakstu, ko viņa arī sniegusi, jo pedagogi pārliecinājuši, ka "pasākumu vadīs vecāki bērni un dāvinās dāvanas". Pēc tam gan atklājies, ka bērnam pasākumā "mācīja Dievu lūgt" un dāvanā deva reliģiska satura grāmatu.

Vēstulē māmiņa pašvaldību aicina novērst šādu pedagogu rīcību un vaicā, kāpēc bijis nepieciešams bērnu pasākuma gaitā fotografēt?

Bērnudārza vadītāja Irīna Freimane laikrakstam "Bauskas Dzīve" noliedz, ka vecāki būtu maldināti. Sarīkojumā klāt esot bijušas grupas pirmsskolas skolotājas. Viņa uzsver, ka pasākuma mērķis bija apdāvināt ar labdarības veltēm konkrētās grupas bērnus: "Dažiem nav pat zobu birstes vai zobu pastas. Iepriekš to pirka pedagoģes, bet tagad bērniem ir uzdāvināti higiēnas piederumi," laikrakstam akcenētēja direktore, kurai pašvaldība pieprasa sniegt paskaidrojumu par notikušo.

Vadītāja atzīst, ka turpmāk, visticamāk, neatļaus bērnudārzā rīkot līdzīgus pasākumus.

Draudzes "Dzīvības straume" vadītājs Raivo Šastakovičs norādīja, ka par pasākuma raksturu un ietekmi uz bērniem var spriest tikai tie, kuri bijuši klāt. Viņš pārliecināts, ka Dieva vārds, lūgšanas bērniem nevar nodarīt nekā ļauna. "Tur, kur skolās nesludina Dieva vārdu, visu pārņem pedofili un homoseksuālisti, kas ved sabiedrību uz iznīcību," viņš teicis laikrakstam.

Savukārt pirmsskolas skolotājas palīdzes Līgas Kārkliņas-Kozlova vēstulē Iecavas domei norāda, ka bērnudārzā novērojusi pret bērniem vērstu "kliegšanu, sapurināšanu un sodīšanu". Savukārt direktore laikrakstam norādījusi, ka nekādi pārkāpumi nav notikuši.

Aizvadītājā nedēļā "Dartijā" rīkotas sapulces gan ar vecāku, gan darbinieku piedalīšanos, meklējot radušos strīdu risinājumus. Bērnudārza vadītājas pienākumu izpildītāja Aija Krūmiņa laikrakstam gan atzinusi, ka pozitīvu rezultātu nav izdevies gūt.

Krūmiņa teic, ka daļa darbinieku informācijas izpaušanu par nesaskaņām uztver kā neslavas celšanu bērnudārzam. Abas puses jūtas aizvainotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!