Foto: LETA

Iestājoties izteikti siltam laikam, februāra vidū Latvijā manīti jau pirmie gājputni, tāpēc Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina iedzīvotājus novērot gājputnu atgriešanos un ziņot par to portālā www.dabasdati.lv.

Biedrībā portālam "Delfi" norādīja, ka Latvijas dienvidrietumu daļā manītas pirmās zosis, dzērves, ķīvītes, un, tā kā vietām gaisa temperatūra dienā jau sasniegusi +10 grādus pēc Celsija skalas, tad gājputnu migrācija norisinās samērā intensīvi.

Tā piemēram, lauku cīruļi, ķīvītes jau novēroti visā Latvijas teritorijā. Zosis, Ziemeļu gulbji, dzērves pārsvarā novērotas Kurzemē un Zemgalē. Tāpat vietām novēroti krauķi, meža baloži.

Pirmais migrācijas vilnis aizsākās 15. līdz18. februārī, par ko liecina dati no Lietuvas putnu vērotājiem. Ziņas no centrālās Eiropas liecina, ka sākusies aktīva dzērvju migrācija un Vācijas vidieni jau sasnieguši vairāki tūkstoši putnu.

Kā viens no šī gada rekordistiem jāmin Melnais erickiņš, kas pirmo reizi šogad novērots Vecrīgā jau 18. februārī. Parasti šīs sugas putnu ierodas sākot ar marta beigām.

Atšķirībā no 2013. gada, šogad pavasara migrācija ir sākusies krietni agrāk. 2013. gadā pirmās dzērves un lauku cīruļi tika manīti marta sākumā, bet masveida gājputnu atlidošana sākās tikai aprīļa pirmajās dienās, kad joprojām lielākajā daļā valsts teritorijas vēl bija saglabājusies stabila sniega sega. Ņemot vērā gājputnu atlidošanas laiku, 2014. gadu visticamāk varēs pieskaitīt agrajiem pavasara gadiem. Izteikti agri pavasari līdz šim vēl ir bijuši 2007. , 1997. un 1987. gadā.

Ziņot par redzētajiem gājputniem iespējams gan elektroniski portālā "dabasdati.lv", gan aizpildot anketu un nosūtot to ornitoloģijas biedrībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!