Trešdien Rīgā, Mazā Balasta dambī tika ielikts pamatakmens Žaņa, īstajā vārda, Jāņa Lipkes, kurš Otrā pasaules kara laikā izglāba daudzus ebrejus, memoriāla celtniecībā, portālu "Delfi" informēja biedrība "Žaņa Lipkes memoriāls".

Memoriāls atradīsies uz Lipkes un viņa sievas Johannas Lipkes pēcteču zemes, bijušā šķūņa vietā.

Celtne simboliski atgādinās melnu šķūni. Tā tēls būs raksturīgs Ķīpsalai - zvejnieku un jūrnieku darvots šķūnis, kas celts no strūgu kokiem, ar tam raksturīgu krāsu un smaržu. Tas idejiski un vizuāli sasauksies ar Noasa šķirstu, kas ir dzīvības patvērums. Šķūņa iekšpusē būs ceļš pa labirintu un apslēptās bedres meklēšana, kuru varēs ieraudzīt no bēniņiem caur lūku ar paceltu vāku.

Tieši bēniņu telpa būs muzeja galvenā ekspozīcija. Virs bedres atradīsies logs - "Dieva acs" - kam būs simboliska nozīme, un tā ir saistīta ar tiekšanos uz āru, cerību un ticību tikt izglābtiem.

Muzeja tehnisko projektu ir izstrādājos Zaigas Gailes birojs, tā ekspozīcijas autors ir Viktors Jansons, savukārt mākslinieks - Kristaps Ģelzis.

Otrā pasaules kara laikā ostas strādnieks Žanis Lipke, viņas sieva Johanna, kā arī viņu draugi un paziņas, izglāba 55 ebrejus, no pavisam Latvijā 400 līdz 450 izglābtajiem ebrejiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!