Foto: F64
Iekšlietu ministrijas (IeM) Nodrošinājuma valsts aģentūra pārskaitījusi līdzekļus privātai kompānijai "Nameks" it kā par izpildītu līgumu, tomēr faktiski darbi nav paveikti, un par notikušo IeM sākusi vairākas disciplinārlietas, svētdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) pērn bija konstatējis nepieciešamību demontēt trīs trauksmes sirēnu iekārtas, lai atbrīvotu jumtus uz to remontu laiku. IeM Nodrošinājuma valsts aģentūra noslēdza līgumu ar SIA "Nameks" par iekārtu montāžu un demontāžu. Saskaņā ar iepirkumu visi darbi bija jāpaveic par aptuveni desmit tūkstoš latiem.

Tomēr izrādījies, ka iekārtas ir noņemtas, bet atpakaļ aizvien nav uzliktas. Savukārt nauda – gandrīz desmit tūkstoši latu jeb faktiski visa līgumā paredzētā summa, jau sen ir pārskaitīti par it kā pabeigtu darbu.

VUGD Civilās aizsardzības pārvaldes priekšnieks Vilis Students skaidro, ka šajā gadījumā VUGD ir starpnieks starp SIA "Nameks" un Nodrošinājuma valsts aģentūru, jo "mēs neesam maksātāji un mēs nepārvaldām finanšu līdzekļus, lai varētu ietekmēt firmu".

Uzzinot, ka ir samaksāta nauda par neizpildītajiem darbiem, Iekšlietu ministrija uzsākusi auditu, kura laikā informācija apstiprinājusies. Pēc iepazīšanās ar audita slēdzienu, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) piektdien nolēmis sākt disciplinārlietas pret Nodrošinājuma valsts aģentūras direktoru Raimondu Bluķi, iestādes Finanšu daļas vadītājs, kā arī VUGD priekšnieku Oskaru Āboliņu un vienu civilās aizsardzības ekspertu.

IeM valsts sekretāre Ilze Pētersone norāda, ka tālākās pārbaudēs skaidros, kādu iemeslu dēļ darbi nav paveikti, un kādēļ par darbu jau ir samaksāts. Viņa arī neizslēdz iespēju, ka pēc dienesta pārbaudēm, tiks lemts par "vēršanos tālākās institūcijās"

VUGD skaidro, ka jumti martā bijuši gatavi sirēnu uzstādīšanai. Formāli šie darbi prasot pāris dienas, tomēr iekārtas vēl nav uzstādītas, skaidro Students.

Nodrošinājuma valsts aģentūra komentārus nesniedz, norādot, ka tā neesot atbildīga par līguma izpildi, jo to kontrolēja ugunsdzēsēji.

"To mēs zinājām, ka darbi nav izpildīti, tieši tāpat kā to zināja aģentūra," saka Students.

Kompānija "Nameks" savukārt raidījumu informēja, ka viena no sirēnām šobrīd tiek uzstādīta. Bet divām citām trauksmes iekārtām mainīta atrašanās vieta un attiecīgie projektēšanas un saskaņošanas darbi, ko veic Ugunsdzēsības un glābšanas dienests, esot ievilkušies līdz maija sākumam.

"Nameks" tehniskais direktors Guntis Augusts elektroniskajā vēstulē raidījumam "De facto" skaidro, ka " šo objektīvo apstākļu dēļ SIA "Nameks" nevar izpildīt savas uzņemtās saistības".

"Šī līguma izpildes kavēšanās ir radījusi papildus izdevumus arī mums; aprēķinus varēsim veikt tikai pēc pilnas jauno uzstādīšanas vietu apsekošanas. Jau 2011.gada beigās, kad tika konstatētas šīs problēmas, Nodrošinājuma valsts aģentūrai tika nosūtīta vēstule ar apstiprinājumu par savu saistību izpildi no SIA "Nameks" puses pēc jauno objektu apskates," skaidroja uzņēmuma pārstāvis.

Raidījums vēsta, ka kompāniju "Nameks" dibinājuši bijušie iekšlietu sistēmas darbinieki, bet kompānijas vadībā ir kādreizējais IeM valsts sekretāra vietnieks Andris Grigulis. Viņš un šī brīža Nodrošinājuma valsts aģentūras direktors Bluķis savulaik bija kolēģi IeM. Kompānijas dalībnieks ir arī bijušais Drošības policijas priekšnieks Jānis Apelis. "Nameks" pēdējos gados ieguvis vairākus pasūtījumus gan no Nodrošinājuma valsts aģentūras, gan Rīgas pašvaldības policijas, gan citām iestādēm, vēsta LTV raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!