Iekšlietu ministrija (IeM) uzskata, ka ir pamatoti iztērējusi valsts budžeta līdzekļus, atvēlot jaunā administratīvā kompleksa Gaujas ielā telpu nomai paredzētos līdzekļus, lai segtu pārcelšanās un šo telpu iekārtošanas izdevumus, pirmdien preses konferencē pauda IeM valsts sekretārs Aivars Straume. IeM pārcelšanai un telpu iekārtošanai iztērējusi par 1,2 miljoniem latu vairāk, nekā to paredzēja valdības rīkojums.
IeM Finanšu vadības departamenta vadītājs Ģirts Kadilis pirmdien žurnālistiem pastāstīja, ka kopējā summa, kas 2007.gadā tika atvēlēta Gaujas ielas kompleksa būvniecībai bija 6,1 miljonu latu, no kuriem 3,9 miljoni tika paredzēti pārcelšanās un telpu iekārtošanas izdevumiem, bet vairāk nekā 2 miljoni – šo telpu nomas maksas segšanai, jo telpas pieder valsts aģentūrai "Valsts nekustamajiem īpašumiem" un IeM šīs telpas nomās.

Šogad neviena no ministrijas struktūrvienībām jaunajā mītnē neievāksies, līdz ar to, nomas maksai paredzētie līdzekļi tika novirzīti pārcelšanās izdevumu segšanai. IeM pārstāvis pieļāva iespēju, ka izmaiņas attiecīgajos MK noteikumos nav veiktas savlaicīgi, taču nav pamata runāt par nopietniem pārkāpumiem.

Valsts kontrole konstatējusi, ka apstiprinātajā 2007. gada centralizēto iepirkumu plānā iekļautie iepirkumi pārcelšanās izdevumu un telpu aprīkojuma izdevumu segšanai Rīgā, Gaujas ielā, par 1,2 miljoniem latu jeb 31,5 % pārsniedz MK rīkojumā šim mērķim paredzēto summu. Pēc VK domām, tas radot risku, ka valsts budžeta līdzekļi var tikt iztērēti neefektīvi un uzskata, ka nomai paredzētos līdzekļus izlietot citiem mērķiem nav likumīga pamata, jo ēka 2007.gadā netiek nodota ekspluatācijā.

Lai gan Iekšlietu īpašumu valsts aģentūras (IĪLVA) direktoram Laimonim Ozolam līdzšinējās tikšanās ar VK pārstāvjiem nav izdevies sniegt revizoriem pieņemamu situācijas skaidrojumu, IeM amatpersonas žurnālistiem pauda, ka vēlas atkārtoti tikties ar VK pārstāvjiem, lai "noskaidrotu taisnību".

Ozols pastāstīja, ka par VK atklāto iepirkumu procedūras neievērošanu, organizējot degvielas iepirkumu, no amata atbrīvots viens darbinieks, bet vēl vienai darbiniecei piemērots disciplinārsods. Viņš norādīja, ka nekādi materiāli zaudējumi šajā gadījumā neesot radušies.

"Delfi" jau ziņoja, ka VK revīzija konstatējusi, ka konkursa komisija sagatavojusi pretrunīgu konkursa dokumentāciju, tādējādi iespējams, maldinot potenciālos pretendentus un samazinot iespējamo dalībnieku loku, radot risku, ka netika iegūts maksimāli izdevīgākais piedāvājums.

Tāpat IeM pārstāvji norādīja, ka 2006. gada beigās iekšlietu struktūrās veiktas iepirkumu procedūras izmaiņas, kuru mērķis ir nodrošināt godīgākus un efektīvākus iepirkumus. Saskaņā ar tiem, turpmāk IĪVA pārstāvji rūpēsies tikai par iepirkumu procedūru un termiņiem, savukārt pašu iepirkumu priekšmetus vērtēs tās struktūras pārstāvji, kurai paredzēts dotais iepirkums. Ozols atzīmēja, ka pēc izmaiņu iepirkumu procedūrā stāšanās spēkā, darbu IeM pametuši četri vai pieci cilvēki, kas nav bijuši gatavi strādāt jaunajos apstākļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!