Gan Iekšlietu ministrija (IeM), gan Veselības ministrija (VM) uzskata, ka nevajadzētu rosināt nekādas izmaiņas mirušo cilvēku transportēšanas kārtībā, norādot, ka normatīvajos aktos viss ir pateikts.

Tas, ka šajā kārtībā, iespējams, viss nemaz tik perfekts nav, apliecināja gadījums, kas notika 11.jūlijā Saulkrastu pludmalē, kur dabiskā nāvē nomira vīrietis, bet viņa mirstīgās atliekas saules svelmē nogulēja vairākas stundas.

Kā norādīja iekšlietu ministres padomniece Viktorija Šembele, IeM neplāno rosināt izmaiņas normatīvajos aktos, kas nosaka mirušu cilvēku transportēšanu uz morgu. Patlaban normatīvais regulējums nosaka, ka Valsts policija uz morgu transportē mirušos cilvēkus tikai tādos gadījumos, ja ir aizdomas par vardarbīgu nāvi. Savukārt nevardarbīgā nāvē mirušo cilvēku transportēšana uz morgu nav un pēc būtības nevar būt policijas funkcija.

IeM jau iepriekš esot vērsusies pie VM atbildīgajām amatpersonām, lai novērstu situācijas, kad policija bieži vien nodarbojas ar tai neraksturīgām darbībām tikai ētisku apsvērumu dēļ. Arī policijas personāla resursi bieži vien neļauj novirzīt darbiniekus šādi mirušo personu mirstīgo atlieku aprūpei, jo vienmēr pastāv risks, ka policija tai pat laikā būs nepieciešama citviet kāda nozieguma novēršanai vai atklāšanai. Taču līdz šim VM kopējā nostāja ir bijusi, ka normatīvo aktu līmenī viss ir noteikts pietiekami detalizēti, teica Šembele.

Savukārt, ja persona ir mirusi nevardarbīgā nāvē un tuvumā nav tās piederīgo, tad atbilstoši normatīvajam regulējumam personas nāves cēlonis ir jākonstatē ģimenes ārstam, kura teritorijā persona bija mirusi. Šim pašam ģimenes ārstam ir arī jānodrošina mirstīgo atlieku transportēšana uz tuvāko VSIA "Patoloģijas centrs". Ja šādai mirušai personai nav piederīgo, tad morga darbinieki informē par to pašvaldību - to, kuras teritorijā persona mirusi, vai to, kuras teritorijā persona deklarējusi dzīvesvietu, un attiecīgi tā organizē un nodrošina mirušā cilvēka apbedīšanu vai kremēšanu.

Kā informēja Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pamatfunkcija ir organizēt un nodrošināt neatliekamo medicīnisko palīdzību iedzīvotājiem pirmsslimnīcas etapā, bet mirušo transportēšana neietilpst NMPD kompetencē. Situācijā, kad nav piederīgo, par mirušā cilvēka ķermeni parūpējas policija. Protams, ka mirušais cilvēks neatradīsies uz ielas, pludmalē vai kādā citā publiskā vietā tikmēr, kamēr policija atradīs piederīgos, uzsvēra Šneiders.

Saulkrastu gadījumā mirušajam līdzās bija piederīgie, kuri arī kārtoja visas tālākās lietas ar uzņēmumu, kas sniedza apbedīšanas pakalpojumus, piebilda Šneiders.

Nedēļas nogalē Saulkrastos, blakus pludmales volejbola turnīra "Saulkrastu kokteilis" norises vietai, vairākas stundas 30 grādu karstumā jūras malā "nogulējis" kāda vīrieša līķis. Atbildīgie dienesti aizbildinās, ka par mirstīgo atlieku transportēšanu uz morgu jārūpējas nelaiķa radiniekiem.

Aculiecinieki stāstīja, ka gados vecais vīrietis saļimis pludmalē, iespējams, karstuma ietekmē. Mediķi ieradās neilgi pēc izsaukuma un centās vīrieti atdzīvināt, arī izmantojot tā dēvēto elektrošoku, taču, konstatējot nāvi, devās prom.

Pludmalē bijusi arī kāda nelaiķa piederīgā, taču, pēc aculiecinieku stāstītā, tuvinieka nāves dēļ viņa, visticamāk, atradusies šoka stāvoklī.
Tajā pat vietā, kur vīrietis saļima, - pārpildītajā pludmalē blakus atpūtas centram "Koklītes" - mirušā ķermenis ticis apsegts ar dvieli.

Pludmalē esošie atpūtnieki gājuši garām nelaiķim, cilvēki spēlējuši volejbolu, skanējusi mūzika. Līķis pludmalē nogulējis vairākas stundas, līdz ieradās apbedīšanas biroja darbinieki.

NMPD saņēma izsaukumu ap plkst.17 sestdienas pēcpusdienā. Vīrietis esot spēris pāris soļus ūdenī un saļimis. NMPD brigāde notikuma vietā ieradās četras minūtes pēc izsaukuma saņemšanas, taču elpošanas un citu dzīvības pazīmju vīrietim vairs nebija, stāstīja NMPD pārstāve Laura Bundule.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāve Sigita Pildava apliecināja, ka arī policija saņēma informāciju par mirušo un notikuma vietā ieradās plkst.17.10. Mediķi jau bija uzrakstījuši atzinumu, ka vīrietis miris dabiskā nāve, tādēļ policisti pieņēmuši lēmumu atteikt sākt kriminālprocesu un aizbrauca.

"Kopā ar vīrieti pirms viņa nāves pludmalē atradās arī viņa radinieki. Saskaņā ar pieņemtajām normām radiem arī vīrieša mirstīgās atliekas pašiem bija jāaizgādā prom," skaidro policijas pārstāve.

Policija līķus uz morgu vedot tikai gadījumos, ja cilvēka nāvei ir krimināls raksturs vai arī tie atrodas publiskās vietās un nav iespējams atrast radiniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!