Lai iepazīstinātu ar Latvijas 2002.gada Rīcības plānu dalībai NATO, Aizsardzības ministrijā (AM) pirmdien, 17.septembrī, notiks aizsardzības ministra Ģirta Valda Kristovska un ārlietu ministra Induļa Bērziņa preses konference. Kā informēja AM Sabiedrisko attiecību un preses nodaļa, plāna projekts 18.septembrī tiks iesniegts apstiprināšanai Ministru kabinetā.
Kā uzsver AM, Latvijai šis dokuments ir ļoti svarīgs, jo ir pēdējais pirms NATO Prāgas samita 2002.gada rudenī. Vadoties no šī dokumenta, tiks gatavots Latvijas gatavības dalībai NATO novērtējums.

Rīcības plāna būtiskākie aspekti ir militārās gatavības jautājumi un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) reforma, kas ir balstīta uz rūpīgi un sīki izstrādātām izmaksām līdz pat 2008.gadam, informē AM. Ir izstrādāti ilgtermiņa attīstības plāni, kuru realizācija balstīta uz reāliem finansu resursiem.

Plāna izstrādātāji ir rēķinājušies ar Latvijas ekonomiskās attīstības un izaugsmes faktoru, kas savukārt dod iespēju sekmīgi risināt visus ar NATO integrāciju saistītos jautājumus, atzīmē AM.

Kā uzsver ministrija, Latvijas NBS piedalīšanās dažādos NATO programmas Partnerattiecības mieram (PfP) militārajos vingrinājumos un mācībās, starptautiskajos miera nodrošināšanas pasākumos liecina par Latvijas karavīru spēju strādāt kā līdzīgiem ar NATO un citu valstu karavīriem. Plāns ir ikgadējs dokuments, kura izstrādāšanā piedalījās Latvijas Ārlietu ministrija, AM, Krīzes kontroles centrs, Satiksmes ministrija, Satversmes aizsardzības birojs.

Par Rīcības plānu jau ir notikušas politiskas konsultācijas ar Čehiju, Dāniju, Norvēģiju, Poliju, Lielbritāniju un Franciju, kā arī ar Vāciju. Konsultāciju laikā Latvijai sniegti ieteikumi un priekšlikumi Rīcības plāna pilnveidošanai. Kopumā Latvijas Rīcības plāna projekts ir ticis novērtēts kā labi sagatavots, pārskatāms un reālistisks dokuments.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī 2002.gada Rīcības plānā ir piecas galvenās nodaļas - politiskie un ekonomiskie jautājumi, aizsardzības un militārie jautājumi, resursu jautājumi, informācijas drošības jautājumi un tiesiskie jautājumi, kā arī pielikumā - Rīcības plāna izpildes programma 2002. gadam, ar konkrētiem uzdevumiem nākamajam gadam, un pārskats par jau paveikto 2001.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!