Ģenerālprokuratūra ierosinājusi Valsts ieņēmumu dienestam veikt pārbaudi par korupcijas novēršanas likuma prasību ievērošanu visām valsts amatpersonām, kurām ienākumu pieaugums un iegūtie īpašumi acīmredzami nesakrīt ar iepriekš deklarētiem ienākumiem.
Šāds ierosinājums izteikts marta beigās un aprīļa sākumā masu informācijas līdzekļos izplatītās informācijas dēļ par atsevišķu valsts amatpersonu deklarācijās sniegtajām ziņām, kas "izraisa pastiprinātu sabiedrības interesi par valsts amatpersonu ienākumu avotu likumību", teikts Šubrovskas paziņojumā.

Ierosinājumu par pārbaudi izteicis Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta virsprokurors Edvīns Ziediņš.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Šubrovska BNS apliecināja, ka konkrētu amatpersonu vārdus Ģenerālprokuratūra nepaudīs.

Jau vēstīts, ka presē pretrunīgi novērtētas vairāku valsts amatpersonu ienākumu deklarācijas, īpaši premjera Andra Šķēles.

Šķēles deklarācija apliecina, ka kompānija "Bolster Management Ltd." viņam par bijušo "Ave Lat Grupu" (ALG) ar vekseli samaksājusi 29 miljonus ASV dolāru.

Premjers pērn arī guvis vairāk nekā divu miljonu latu ieņēmumus, pārdodot akcijas un obligācijas. Deklarācijā nav minēts, kādu uzņēmumu akcijas un obligācijas viņš pārdevis.

Lieli ienākumi pērn bijuši arī Ventspils mēram Aivaram Lembergam, kurš pagājušajā gadā pārdevis savas SIA "Inter - Rīga" 160 pamatkapitāla daļas par 1,7 miljoniem ASV dolāru, savukārt dažādos amatos pašvaldībā nopelnījis vairāk nekā 50 tūkstošus latu.

Bankās Lembergam noguldīti vairāki simti tūkstoši dolāru un latu, liecina Ventspils mēra amatpersonas ienākumu deklarācija.

Negatīvi novērtēti arī citu amatpersonu sniegtie dati, kas apliecina, ka viņu algas bijušas nesamērīgi augstas, piemēram, atsevišķu lidostas valdes locekļu atalgojums.

Jau ziņots, ka atbilstoši deklarācijām pagājušajā gadā lidostas valdes locekļi mēnesī guvuši vairāk nekā 4000 latu lielu atalgojumu.

Pēc šo datu publicēšanas satiksmes ministrs Anatolijs Gorbunovs paziņojis, ka apsver iespēju lauzt pilnvarojuma līgumus ar visiem starptautiskās lidostas pilnvarniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!