Foto: Publicitātes foto
18. novembrī Tukuma evaņģēliski luteriskajā baznīcā iesvētīts tās jaunais zvans, kā arī aizlūgts par Latvijas tautu un zemi. Svinīgajā svētbrīdī mācītājs Mārcis Zeiferts sniedza nelielu pārskatu par zvana tapšanas vēsturi, sākot no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām. Zvanam tika veltītas īpašas lūgšanas un noslēgumā - simboliska iezvanīšana.

Iesvētīšanas brīdī zvans atradās pie altāra, bet mācītājs cer, ka uz Adventa laiku zvans atradīsies jau baznīcas tornī. Ņemot vērā, ka 18. novembris ir valsts svētku 95. gadadiena, dievkalpojumā aizlūdza par valsti, tautu, zemi un pilsētu. Arī zvana misija ir tautas pastāvēšanas jautājums.

Aptuveni pirms gada Tukuma evaņģēliski luteriskā baznīca izsludināja ziedojumu akciju "Iezvani Tukumu", ar mērķi savākt līdzekļus jauna zvana izgatavošanai. Ziedojumu akcijas laikā Tukuma draudze rīkoja vairākus koncertus, ar kuru palīdzību tika vākti līdzekļi zvana izgatavošanai. Akcijas laikā tika saziedota zvanam nepieciešamā summa – turpat Ls 6000. Ziedojuši daudzi novadnieki, vairāki uzņēmēji, kā arī draudzes locekļi.

Jauno zvanu izlēja šā gada 18. oktobrī Vācijas pilsētā Karlsruē Baherta lietuvē. Šajā dienā Baherta lietuvē kopā ar Tukuma baznīcas zvanu tika izlieti arī vairāki Vācijas baznīcu zvani. 

Baherta lietuvē klātienē piedalījās ārpus Latvijas arhibīskaps Elmārs Ernests Rozītis ar kundzi Veru Rozīti, mācītājs Tālis Rēdmanis, Pēteris Vīgants ar kundzi no Štutgartes draudzes, kā arī Latvijas draugs un atbalstītājs, baznīcas padomnieks G.Vunderera kungs. Savukārt šajā pašā dienā un laikā, kad Vācijā tika liets baznīcas zvans, Tukuma evaņģēliski luteriskajā baznīcā notika aizlūgums un Tukuma Mūzikas skolas audzēkņu koncerts "Veltījums zvanam".

Jaunais baznīcas bronzas zvans ir aptuveni 380 kg smags un skanēs ar toni h'. Uz zvana ir izlieti vairāki uzraksti. Tā kā Tukuma baznīca muižas laikos dibināta kā Sv. Trīsvienības baznīca, tad uzrakstā zem zvana kroņa liturģisko aicinājumu izsaka vārdi "Gods lai Tēvam un Dēlam un Svētajam Garam". Uz vienas no zvana malām izlieta lūgšana "Dievs, svētī Latviju!". Tautas lūgšana uz zvana iekļauta pēc draudzes vairākuma vēlēšanās. Lūgšana izsaka vēstījumu un atgādinājumu par nācijas kultūras un gara vērtībām. Uz otras zvana malas ir redzams draudzes nosaukums "Tukuma evaņģēliski luteriskā draudze" un Lutera roze kā konfesionālās identitātes apliecinājums, kura izsaka saistību ar Tukumu kā rožu pilsētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!