Foto: LETA
Tikai vairāk nekā 50% no Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) pārbaudītajām izglītības iestādēm, kuras īsteno vispārējās izglītības programmas, materiāli tehniskais nodrošinājums - mācību līdzekļi, tostarp mācību grāmatas, - atbilst mūsdienu mācību priekšmetu mērķiem, uzdevumiem un saturam, tostarp arī mācību priekšmetos "Latvijas vēsture" un "Pasaules vēsture".

IKVD Pārvaldes vecākais referents sabiedrisko attiecību jomā Jānis Mergups-Kutraitis informēja, ka IKVD inspektori laikā no 2011.gada 31.marta līdz 31.decembrim vispārizglītojošajās skolās visā valstī veica divas atbilstības pārbaudes par mācību līdzekļu izmantošanu vispārējās izglītības satura īstenošanā un vispārējās izglītības satura atbilstību.

Pārbaudēs inspektori konstatēja, ka atsevišķās izglītības iestādēs mācību priekšmetu "Latvijas vēsture" un "Pasaules vēsture" kabineti noformēti atbilstoši attiecīgā mācību priekšmeta specifikai, tostarp kabinetos ir izvietoti Latvijas valsts prezidentu portreti, Latvijas karte, kā arī mūsdienīgi tematiskie plakāti dažādu vēstures posmu un notikumu atspoguļošanai.

Vairumā gadījumu izglītības iestādes vadītājs nav apstiprinājis mācību priekšmetu "Latvijas vēsture" un "Pasaules vēsture" programmas atbilstoši Izglītības likuma 34.panta pirmajā un otrajā daļā noteiktajām prasībām. Turklāt mācību priekšmetu "Latvijas vēsture" un "Pasaules vēsture" programmās ietvertā informācija neatspoguļo reālo situāciju izglītības iestādēs, proti, kādi konkrēti mācību līdzekļi tiek izmantoti iepriekš minēto mācību priekšmetu satura īstenošanā. Līdz ar to izglītības iestādēs nav vienotas izpratnes par izmantojamo mācību līdzekļu uzskaitījuma atspoguļojumu konkrētā mācību priekšmeta programmā.

Visai bieži izglītības iestāžu vadītāji nav noteikuši mācību priekšmetu, tostarp mācību priekšmetu "Latvijas vēsture" un "Pasaules vēsture", tematisko plānu satura un noformēšanas prasības atbilstoši noteikumos par vispārējās izglītības iestāžu pedagoģiskā procesa organizēšanai nepieciešamo obligāto dokumentāciju 3.5.apakšpunktā noteiktajām prasībām.

Vairākās izglītības iestādēs izglītības programmas īstenošanai izmantojamās mācību literatūras sarakstos iekļautas mācību grāmatas, tostarp mācību priekšmetos "Latvijas vēsture" un "Pasaules vēsture", kuras neatbilst spēkā esošajiem mācību priekšmetu mērķiem, uzdevumiem un saturam.

Dažās izglītības iestādēs vēstures skolotājiem nav atbilstošas izglītības, kā to nosaka Ministru kabineta noteikumi par prasībām pedagogiem nepieciešamajai izglītībai un profesionālajai kvalifikācijai. Vairākās izglītības iestādēs mācību priekšmetu "Latvijas vēsture" un "Pasaules vēsture" īstenošanas kabinetos uzskatei ir izvietotas ļoti novecojušas vēstures vai ģeogrāfiskās kartes.

Kā ziņots, Latvijas Izglītības zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) pagājušā gada rudenī aicināja IKVD pārtraukt "nekorektās pārbaudes", kurās skolotājiem liek uzrādīt mācību priekšmetu tematiskos plānojumus.

LIZDA komisiju apvienotajā sanāksmē bija jūtama neapmierinātība ar IKVD inspektoru izglītības iestādēs veikto pārbaužu izpildījumu un inspektoru rīcības neētiskumu. "Pašlaik liela daļa izglītības darbinieku dienestu uztver kā pārbaudītāju, nevis kā institūciju, kas atbalsta un palīdz uzlabot izglītības kvalitāti skolās," norādīja LIZDA pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!