Daudzi rīdzinieki ar kustību traucējumiem ir nemierā ar transporta firmas ''Rīga taxi'' pakalpojumiem, kurai ir līgums ar Rīgas domi par invalīdu pārvadāšanu. Taču firmas vadība skaidro, ka invalīdus vest kļuvis finansiāli neizdevīgi un piņķerīgi. Ja pašvaldība operatīvi nepārskatīšot tarifus, ''Rīga taxi'' vispār no 1. jūlija atteikšoties invalīdus pārvadāt, vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".
Pirmās grupas invalīde Ida Martuzenoka sūrojās – jau maija beigās viņa gribējusi 20. jūnijam pieteikt specializēto invalīdu transportu un, kā parasti, zvanījusi taksometru firmai ''Rīga taxi''. Taču dispečere viņai atbildējusi, ka viss jūnijs jau aizņemts. Invalīdu pārvadāšanai piemērotās mašīnas stāvot sētā, jo trūkstot šoferu.

"Gada sākumā, piezvanot nedēļu iepriekš, vēl varēja dabūt mašīnu, bet tagad to nevar pieteikt pat mēnesi iepriekš! Es un citi man zināmie invalīdi ir ļoti neapmierināti ar to, kā pašlaik Rīgā organizēta invalīdu pārvadāšana. Kad mūs veda Maltas ordeņa palīdzības dienests un Svētā Jāņa palīdzības dienests, nebija nekādu problēmu, varēja ātri izsaukt mašīnu un mūs laipni apkalpoja. Bet, kopš ved ''Rīga taxi'', ir gan grūti pasūtīt mašīnu, gan arī jāpacieš šoferu nelaipnības. Rīgas dome gadā man ir piešķīrusi 220 latus transporta izdevumiem, un es par taksometra pakalpojumiem norēķinos ar tā saukto sociālo karti, taču pašlaik es karti pat nevaru izmantot, nevaru aizbraukt ne pie ārstiem, ne citur,'' satriekta par notiekošo ir Martuzenoka.

Arī sabiedriskajā organizācijā ''Apeirons'' apstiprināja, ka ļoti daudz invalīdu sūdzas par neērtībām ar transportu, par to, ka šoferi neved, ja invalīds norēķinās ar sociālo karti, vai arī šoferi uz izsaukumu ierodas pusotru un pat divas stundas vēlāk, nekā mašīna pieteikta.

''Rīga taxi'' valdes priekšsēdētājs Genādijs Aksjonovs piebalso un teic, ka viņam arī esot invalīdu žēl, jo tagad vasarā, līdzko uzspīdējusi silta saulīte, viņi zvanot un klausulē nemitīgi raudot, lūdzot aizvest cits pie ārsta, cits uz vasarnīcu, cits ciemos. Dispečere pūloties atsijāt tos, kam patiešām steidzami jānokļūst uz nieru dialīzi vai pie kāda cita speciālista. Kritiskās situācijās firma neatsakot, bet pārējiem jāpaliek mājās.

Aksjonovs skaidro, ka 2005. gada maijā viņa vadītā firma piedalījusies un uzvarējusi konkursā par invalīdu pārvadāšanu ar specializēto transportu. Firma nopirkusi speciāli pielāgotas mašīnas. Tagad tās rīcībā esot jau astoņas invalīdu pārvadāšanai derīgas automašīnas. Ar speciālo transportu gan braucot "tikai trīsarpus šoferi". Firmai autovadītāju trūkst. 2005. gadā šoferi piekrituši strādāt par 350 latu algu, bet tagad ar tādu naudu nevarot viņus noturēt. Arī citiem nolūkiem šādu pielāgotu autotransportu nevarot izmantot. Taču galvenais iemesls, kāpēc invalīdus neved, esot zemie pārvadāšanas tarifi, ar kādiem firma vairs nevarot savilkt galus. 2005. gadā konkursam firma piedāvājusi invalīdus vest ar vieglajām automašīnām par 22 santīmiem par vienu kilometru. Ja invalīds izmanto specializēto transportu, maksa ir 45 santīmi par kilometru. Šādu maksu no Rīgas domes firma arī saņemot, bet šajā laikā stipri palielinājušās izmaksas, ko Rīgas dome neņemot vērā un tikai solot jaunus cenrāžus iekļaut nākamajā budžetā. Pārējiem pasažieriem par kilometru, kas nobraukts ar taksometru, pašlaik tarifs jau ir paaugstināts līdz 50 santīmiem par kilometru, bet invalīdu pārvadāšanā palicis tāds pats kā 2005. gadā – 22 santīmi. Līdz ar to invalīdu pārvadāšana radot firmai zaudējumus, piemēram, maijā esot iecirsts 4450 latu robs.

Noskaņojums uzņēmumā ir tāds, ka invalīdus pārvadāt ir finansiāli neizdevīgi un piņķerīgi. Aksjonovs teica, ka viņš kārtējoreiz dosies uz domi ar aprēķiniem. Ja pašvaldība operatīvi nepārskatīšot tarifus, ''Rīga taxi'' vispār no 1. jūlija atteikšoties pārvadāt invalīdus.

Rīgas domes Labklājības departamenta galvenā speciāliste Lillija Mucelāne piekrīt, ka situācija ar invalīdu pārvadāšanu "pašlaik nav laba'' un Labklājības departaments īpaši jau pēdējā mēneša laikā saņemot ļoti daudz sūdzību no invalīdiem gan par to, ka ''Rīgas taxi'' atsakās viņus vest, gan par to, ka šoferi ir nelaipni un neiejūtīgi.

''Uzņēmums ''Rīgas taxi'' pašlaik uzdrošinās nepildīt līguma nosacījumus. Bet viņi nedrīkst tā darīt! Pārvadājumiem ar specializētajām mašīnām viņi prasīja pārskatīt tarifus, un to dome šajā laika posmā arī izdarīja, bet pārvadājumiem ar vieglajām automašīnām viņi paši nav laikus iesnieguši pamatojumu un priekšlikumus par cenu sadārdzinājumu,'' skaidro Mucelāne. 'Lai rastu risinājumu, domē pašlaik veidojam darba grupu,'' norāda viņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!