Invalīdu tiesību aizsardzības centrs nosūtījis valsts augstākajām amatpersonām atklātu vēstuli, kurā pauž bažas par sekām, ko varētu izraisīt no aprīļa sākuma paaugstinātās pacientu iemaksas.
Jau ziņots, ka pacientiem kopš aprīļa sākuma par vizīti pie ārsta speciālista jāmaksā divi lati līdzšinējo 50 santīmu vietā, tāpat vairāk ir jāmaksā par vizīti pie ārsta speciālista, mainītas arī iemaksas stacionāros.

Invalīdu tiesību aizsardzības centrs norāda, ka veselības aprūpes pakalpojumi kļuvuši nepieejamāki un tas izraisīs augstākus saslimstības rādītājus, palielinās bērnu invalīdu un hroniski slimo skaitu, kā arī veicinās mirstības līmeņa palielināšanos.

Tāpat Invalīdu tiesību aizsardzības centrs izsaka pārmetumus par to, ka valstī ieviesta samaksa par nepamatotu neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukumu. Vēstulē izteikts aicinājums no samaksas atbrīvot hroniski slimos cilvēkus, kam vērojams slimības saasinājums, kā arī cilvēkus ar kustību traucējumiem.

Jau ziņots, ka kopš 1.aprīļa maksa par nepamatotu "ātro" izsaukumu noteikta lielākajā daļā Latvijas un neviena iedzīvotāju grupa no maksājuma nav atbrīvota - jāmaksā arī invalīdiem un mazturīgajiem.

"Ģimenes ārsta vizītei un neatliekamai medicīniskai palīdzībai jākalpo humānam mērķim, nevis jākļūst par naudas pelnīšanas pasākumu," teikts vēstulē, kas nosūtīta Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai, Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim (TP), veselības ministram Gundaram Bērziņam (TP) un atbildīgo Saeimas komisiju vadītājiem.

Invalīdu tiesību aizsardzības centrs aicina pieņemt lēmumus, kas samazinātu pacienta līdzmaksājumus.

Veselības ministrija aprēķinājusi, ka izmaiņas pacientu iemaksās un mainītais valsts apmaksāto pakalpojumu grozs šogad papildinās veselības aprūpes budžetu par astoņiem miljoniem latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!