No 3. līdz 13.decembrim Latvijā viesojas Irākas Pašvaldību un darba lietu ministrijas pārstāvji, lai iepazītos ar Latvijas pieredzi pašvaldību darbā, informēja Ārlietu ministrijas preses centrs.
Šī vizīte ir jau otrais Latvijas tehniskās palīdzības Irākai programmas projekts, ko Ārlietu ministrija ir sagatavojusi sadarbībā ar ANO Attīstības programmu (UNDP). Šajā projektā aktīvi līdzdarbojas arī Latvijas Pašvaldību savienība. Apmācības programma ir speciāli sagatavota Irākas augstākā un vidējā līmeņa pašvaldību ierēdņiem.

Irākas pārstāvjus ir plānots iepazīstināt ar Latvijas pieredzi pašvaldību vēlēšanu rīkošanā, reformu īstenošanā, kā arī informēt par pašvaldību darba organizēšanu un vietējās infrastruktūras attīstību.

Irākas delegācijas vizītes plānu Latvijas pašvaldību pieredzes apguvei ir sagatavojusi Latvijas Pašvaldību savienība (LPS), kas Irākas pārstāvjus iepazīstinās ar Latvijas pašvaldību sistēmu un struktūru, ar funkciju sadali starp valdību un pašvaldībām, ar pašvaldību budžeta veidošanu, finanšu vadību un pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda darbību, kā arī informēs par Latvijas Pašvaldību savienības lomu un sarunu procedūru ar Latvijas valdību. LPS ar Irākas delegāciju dalīsies pieredzē par ūdens apgādes un atkritumu saimniecības vadību pašvaldībās, kā arī par pašvaldību ceļu uzturēšanu.

Vizītes laikā Irākas Pašvaldību un darba lietu ministrijas pārstāvji tiksies arī ar Pašvaldību un reģionālo lietu ministrijas, Vides ministrijas, Satiksmes ministrijas, Ārlietu ministrijas, Saeimas un Rīgas Domes pārstāvjiem, apmeklēs Liepājas un Aizkraukles pašvaldības.

Latvija 2004.gada 15.oktobrī ir nodibinājusi divpusējās diplomātiskās attiecības ar Irākas Republiku.

Ņemot vērā Irākas interesi par palīdzību kultūras mantojuma saglabāšanā, sadarbojoties ar UNESCO un UNDP, Rīgā jau tika īstenots Irākas pieminekļu aizsardzības ekspertu apmācības projekta pirmais posms. Projekta ietvaros, lai iepazītos ar Latvijas darbu kultūras pieminekļu saglabāšanā, 2004.gada 29. - 31. maijā Latviju apmeklēja Irākas kultūras ministrs Mofeed Mohammed Jawad al-Jazeeri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!