Foto: Publicitātes foto
Pagājušā gada pavasarī Cīravas muižas kompleksu iegādājies kāds itālis Davide Degli Esposti. Pēdējo reizi Cīravas pagastā viņš viesojies rudenī. Taču, kā portālam "Delfi" pastāstīja Cīravas pagasta pārvaldes vadītājs Artis Čanders, tālākos plānus attiecībā uz muižu īpašnieks tā arī nav atklājis.

"Muižu viens īpašnieks pārdod nākamajam. Protams, mēs jau ļoti ceram, ka tā tiks sakārtota un restaurēta," neslēpj pārvaldes vadītājs. "Pagājušā gada rudenī, kad ieradās arī pats īpašnieks, kopā ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju apsekojām celtni, kura pašlaik ir iekonservēta. Jumts ir saglabāts un logi aiztaisīti. Notekas ir kārtībā. Postā aiziet nevar," viņš saka.

Pašlaik muiža apmeklētājiem nav pieejama, jo iepriekšējie saimnieki, vēloties īstenot atjaunošanas darbus, atseguši grīdu. Ēkā uzturēties vienkārši nav droši.

"Daudzi iedzīvotāji cer, ka, pateicoties jaunā īpašnieka aktivitātēm, te varētu parādīties arī jaunas darba vietas. Pagaidām es tam īsta pamata neredzu. Taču tai pat laikā, raugoties no biznesa viedokļa, šķiet neloģiski iegādāties namu par lielu naudas summu un neko ar to nedarīt," teic pārvaldnieks.

Pēc vairākkārtējas īpašnieku maiņas Cīravas muižas komplekss nonāca "Danske Bank" īpašumā. Taču banka nebija ieinteresēta tā pārvaldīšanā, tāpēc komplekss atkārtoti nonācis pārdošanā. Kompleksa sākuma cena bija 600 000 eiro, informējusi bankas preses pārstāve Ieva Zauere. Tomēr interneta vietnē www.naibaltics.com atrodamajā sludinājumā nosaukta lielāka summa – 700 000 eiro.

Muižas telpas ir tukšas, kopš 2001. gadā tās atstāja Cīravas arodvidusskola. Cīravas muižas pils 1752. gadā celta kā baronu fon Manteifeļu medību pils, 19. gadsimta vidū tā pārbūvēta neogotikas stilā. Namā daļēji saglabājusies 19. gs. interjera apdare, tai skaitā eklektiski griestu gleznojumi un stuka rotājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!