Foto: AFB/Scanpix/LETA
Augustā Itālijā apcietinātajai Latvijas mūziķei Dženiferei Rumpānei ir nomainīts soda izciešanas veids no atrašanās ieslodzījuma vietā uz mājas arestu, vēsta politiķis Edars Tavars (ZZS).

Soda izciešanas veida nomaiņu portālam "Delfi" apstiprināja arī Rumpānes juridiskais pārstāvis Gundars Ūdris.

Jau vēstīts, ka portāla "Delfi" rīcībā esošajā Itālijas tiesas spriedumā, kas spēkā stājies pērn februārī, norādīts, ka lieta skatīta bez Rumpānes klātbūtnes. No lietas materiāliem izriet, ka Rumpāne 2014. gadā pašrocīgi aizpildījusi daudzvalodu veidlapu, kurā sniegusi nepatiesu informāciju par savu identitāti, proti, norādījusi nepatiesu vārdu, uzvārdu, dzimšanas datumu un dzimšanas vietu.

Dokumentu pārbaude bija nepieciešama, jo viņa bija viena no trīs personām, kas sabiedriskajā transportā brauca bez biļetes. Sākotnēji viņa Itālijas policijas pārstāvjiem apgalvoja, ka viņai neesot līdzi pases, un sniedza nepatiesu informāciju. Taču pēc tam, kad viņa tika informēta, ka gadījumā, ja viņai nav personu apliecinoša dokumenta, viņa tiks nogādāta policijas iecirknī, Rumpāne uzrādīja savu pasi.

Savā spriedumā Itālijas tiesa ir atsaukusies arī uz agrākiem valsts tiesu sistēmas spriedumiem līdzīgās lietās. Tāpat tajā atzīmēts, ka maksimālā sankcija, ko likums paredz par nepatiesas informācijas sniegšanu, ir 18 mēnešu ieslodzījums, taču Rumpānei piespriesti 12 mēneši, jo ņemti vērā vainu mīkstinoši apstākļi.

Ūdris gan portālam "Delfi" norādīja, ka viņš pieļauj iespēju, ka Rumpāne pati neatceras, ko pirms sešiem gadiem parakstījusi.

Jautājumu par Rumpānes situāciju aktualizēja Zaļu un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Tavars, kurš savā "Facebook" lapā publicēja ierakstu par notiekošo.

Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševiča (JV) "Facebook" apstiprināja, ka ministrija strādā ar minēto konsulārās palīdzības lietu kopš 20. augusta.

"No Itālijas policijas tika saņemta informācija par mūsu valstspiederīgās apcietināšanu. Vēstniecība Itālijā joprojām cieši sadarbojas ar personas advokāti, kā arī uztur saziņu ar pašu apcietināto personu. Kā tas notiek vienmēr šādos gadījumos, ĀM pārliecinās un turpina pievērst pastiprinātu uzmanību, ka tiek ievērotas mūsu valstspiederīgā tiesības," norādīja Kalniņa-Lukaševiča.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!