Rīgas domes Vides komitejas priekšsēdētājs Dainis Īvāns (LSDSP) Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) ieceri apturēt Rīgas domes saistošos noteikumus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu saista ar bijušā Tautas partijas (TP) līdera Andra Šķēles ģimenes ienākšanu atkritumu biznesā.
"Tā noteikti ir kāda pašlaik Rīgas teritorijā strādājošā atkritumu uzņēmuma interešu lobēšana. Uzskatu, ka saistošo noteikumu apturēšana ļautu tikai turpināt "grābt" ienākumus kādam uzņēmumam," sacīja Īvāns.

"Noteikti tam ir saistība ar Šķēles ģimenes ienākšanu atkritumu biznesā," piebilda Vides komitejas priekšsēdētājs.

Pastarpināti iegādājoties 35% SIA "Ekodoktrīna" kapitāldaļu, atkritumu savākšanas un pārstrādes biznesā iesaistījušās Šķēles dzīvesbiedre Kristiāna Lībane-Šķēle (TP), meitas Madara Šķēle un Anete Šķēle-Pētersone, kā arī viņam piederošā SIA "Uzņēmumu vadība un konsultācijas" valdes loceklis Edgars Šķenderis, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" informācija.

Kā informēja reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Aigara Štokenberga (TP) preses sekretāre Dace Kārkliņa, noteikumos ietvertās normas var būtiski ierobežot gan galvaspilsētas iedzīvotāju, gan atkritumu apsaimniekošanas jomā darbojošos uzņēmumu tiesības.

Izvērtējot Rīgas domes 3.jūlijā apstiprinātos saistošos noteikumus, RAPLM konstatēja, ka tie uzskatāmi par prettiesiskiem, un aicināja galvaspilsētas domi noteikumus pārskatīt. Neņemot vērā ministrijas atzinumā norādīto, noteikumi publicēti oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un līdz ar to stājušies spēkā.

Saistošajos noteikumos ietvertais regulējums, pēc RAPLM ieskatiem, var būtiski ierobežot to tirgus dalībnieku tiesības, kas darbojas atkritumu apsaimniekošanas jomā. Piemēram, Rīgas dome ar noteikumiem administratīvā kārtā paredzējusi lauzt iepriekš noslēgtos līgumus ar komersantiem par atkritumu savākšanu, lai gan tas būtu civiltiesiskā kārtībā regulējams jautājums.

Tāpat noteikumi ierobežo Rīgas iedzīvotāju un galvaspilsētā darbojošos uzņēmumu tiesības izvēlēties servisa un maksas ziņā atbilstošāko atkritumu apsaimniekotāju. Saskaņā ar noteikumiem maksu par atkritumu savākšanu paredzēts noteikt atbilstoši savākto atkritumu daudzumam, taču nav paredzēts, kā tiks noteikts no konkrētā maksātāja savākto atkritumu daudzums.

Atbildot uz RAPLM vairākkārtīgiem aicinājumiem informēt par turpmāko rīcību, lai pilnveidotu saistošos noteikumus, Rīgas dome atzina, ka "augstu novērtēja ministrijas darbu saistošo noteikumu izvērtēšanā un piekrīt strādāt pie saistošo noteikumu uzlabošanas".

Vienlaikus pašvaldība piedāvāja RAPLM norādītos iebildumus izvērtēt un iestrādāt saistošajos noteikumos pēc jaunās sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmas ieviešanas un aprobēšanas.

Par noteikumiem ministrija esot saņēmusi vairākas pamatotas sūdzības, tostarp no Latvijas Darba devēju konfederācijas. Tiek norādīts, ka Rīgas domes saistošie noteikumi ierobežos konkurenci atkritumu apsaimniekošanas jomā, aicinot apturēt noteikumu darbību.

Ar šiem noteikumiem pašvaldība ierobežo brīvā tirgus konkurenci atkritumu apsaimniekošanā Rīgā, uzņemoties veikt funkcijas, kuras labāk un kvalitatīvāk, atvieglojot pašvaldības darbu, varētu uzņemties bizness, iepriekš informēja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Elīna Egle.

Saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām" nelikumīgu domes (padomes) izdoto saistošo noteikumu darbību ar motivētu rīkojumu aptur reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs. Rīkojums triju dienu laikā pēc tā izdošanas publicējams laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un nosūtāms attiecīgās domes (padomes) priekšsēdētājam, kas ir atbildīgs par tā izpildi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!