Foto: stock.xchng

Administratīvā apgabaltiesa pirmdien nolēmusi izbeigt tiesvedību strīdā par Valsts policijas rīcības tiesiskumu, reālu sprādziena draudu apstākļos, uzlaužot dzīvokļa durvis, Rīgā, Avotu ielā.

Kā informēja apgabaltiesas priekšsēdētājas palīdze Līga Trubiņa, tiesvedību nolemts izbeigt tādēļ, ka saskaņā ar likumu pieteicējam šādos gadījumos ir jāvēršas tiesā trīs gadu laikā no notikuma dienas, taču viņš šo termiņu bija nokavējis.

Pirmdien pieņemto tiesas lēmumu desmit dienu laikā varēs pārsūdzēt Augstākās tiesas (AT) Senāta Administratīvo lietu departamentā, piebilda Trubiņa.

13.aprīlī AT Senāts atcēla spriedumu, ar kuru iepriekš policijas rīcība bija novērtēta kā tiesiska, un lika strīdu izskatīt atkārtoti.

Sūdzības autors Gunvaris Trunte uzskata, ka policija rīkojusies prettiesiski, nepiesardzīgi un bezatbildīgi, jo, pastāvot reāliem sprādziena draudiem, tā uzlauzusi durvis dzīvoklim, no kura bija izliekams spridzinātājs.

Sūdzība saistīta ar 2005.gadā Rīgā, kādā Avotu ielas namā, notikušu sprādzienu. Sprādzienā cieta vairāki cilvēki un tika nodarīti bojājumi ēkai, tostarp arī pieteicēja dzīvoklim.

Pieteikuma autors bija lūdzis tiesu atzīt Valsts policijas faktisko rīcību par prettiesisku un atlīdzināt mantisko un morālo kaitējumu.

Viņš uzskata, ka, uzlaužot dzīvokļa durvis, policija ar savu bezdarbību pieļāvusi sprādzienu un nav nodrošinājusi notikuma vietā sabiedrisko kārtību.

Kā pastāstīja Trubiņa, pieteicējs tiesā bija vērsies ceturtajā gadā pēc notikuma.

2005.gada 7.aprīlī sprādzienā kādā piektā stāva dzīvoklī Avotu ielā 60 cieta četri cilvēki, tostarp divi policisti. Sprādziens pašvaldībai piederošajā piecstāvu dzīvojamajā mājā nogranda ap plkst.11.45, brīdī, kad tiesu izpildītājs ar policijas palīdzību mēģināja iekļūt dzīvoklī, no kura saskaņā ar tiesas spriedumu bija paredzēts izlikt iemītniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!