Foto: F64
Pazīstamā akadēmisku un pētniecisku darbu izdevniecība "Oxford University Press" laidusi klajā grāmatu "Optically Polarized Atoms", kuras līdzautors starptautiskā pētnieku kolektīvā ir Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš.

LU uzsver, ka grāmata "Optically Polarized Atoms" ("Understanding light - atom interactions") ir sešu gadu ilga darbs rezultāts.

Jaunā grāmata ir par atomu mijiedarbību ar gaismu, un tajā apskatīti jautājumi, kas saistīti ar atomu koherentiem stāvokļiem. Tas nozīmē, ka kvantu fizikā var būt tādas neparedzamas situācijas, kad viena atoma viens un tas pats elektrons atrodas sava veida personības dubultošanās stāvoklī - riņķo vienlaikus gan pulksteņa virzienā, gan pretēji tam.

Auziņš skaidro, ka grāmatai ir ne tikai zinātniska, bet arī praktiska jēga. "Lietojot atomus koherentas superpozīcijas stāvokļos, var radīt iekārtas, kas ļauj uzlabot optisko sakaru līnijas. Tāpat šādus atomus izmanto, lai būvētu pasaulē jutīgākos magnētiskā lauka mērītājus - magnetometrus, ko var izmantot gan medicīnā un drošības sistēmās lidostās, gan meklējot rūdās," raksta Auziņš.

Zinātnieks stāsta, ka darbs sācies 2003. gadā, kad kādā konferencē Somijā saticis Kalifornijas Universitātes Berklijā profesoru Dmitriju Budkeru. Vēlāk Auziņš kļuva par šīs universitātes viesprofesoru, savukārt savstarpējās diskusijās secināts, ka gaismas mijiedarbība ar atomiem zinātniskajā literatūrā nav sevišķi aplūkota. Pēcāk grāmatu vēlējās publicēt ne tikai "Oxford University Press", bet arī citas pazīstamas izdevniecības "Cambridge University Press" un "Sringer". Pētniekiem atlika vien izvēlēties, kurš no piedāvātiem ir labāks.

Grāmatu veidoja ne tikai Auziņš un Budkers, bet arī Kalifornijas Universitātes doktorants Saimons Ročesters.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!