Foto: Publicitātes foto
Sākot ar 1. martu izglītības iestādes varēs pašas lemt par prasību izglītojamajiem lietot vai nelietot sejas maskas, paredz otrdien, 15. februārī, Ministru kabinetā atbalstītie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Noteikumu grozījumu autore Veselības ministrija informēja, ka, vērtējot Covid-19 gadījumu skaitu pa vecuma grupām, var secināt ka bērnu vidū, īpaši vecuma grupā no 10 līdz 18 gadiem, kā arī līdz deviņu gadu vecumam Covid-19 jauno gadījumu skaits vairs nepieaug un vecuma grupā no 10 līdz 14 gadiem pat novērojama neliela saslimstības samazināšanās tendence.

Neliels Covid-19 gadījumu pieaugums novērojams jaunāka vecuma bērnu vidū no 0 līdz 4 gadiem un 5-6 gadu vecumā. "Tādēļ var pieļaut, ka skolas vecuma bērnu grupā ir sasniegts augstākais Covid-19 izplatības līmenis un tuvākajā laikā ir sagaidāma saslimstības samazināšanās," secina ministrija.

Ņemot vērā Covid-19 izplatības samazināšanās tendences bērnu vecuma grupā, VM norāda, ka var atcelt jebkādus epidemioloģiskās drošības pasākumus bērniem dalībai izglītības procesā, interešu izglītībā, kā arī pasākumu apmeklēšanai un pakalpojumu saņemšanai. Tai skaitā bērni, kuriem nav derīga vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, no 1. marta brīvi varēs saņemt jebkādus pakalpojumus vai apmeklēt pasākumus, kā arī piedalīties interešu izglītības un amatieru kolektīvu nodarbībās.

Izmaiņas noteikumos paredz, ka gadījumā, ja izglītojamais ir sasniedzis 19 gadu vecumu, dalībai aktivitātēs, kas saistītas ar izglītības procesu un interešu izglītību, tai skaitā amatieru kolektīvu nodarbībām, izglītojamais varēs piedalīties līdzvērtīgi citiem bērniem līdz 18 gadu vecumam bez vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta uzrādīšanas.

Savukārt dalībai pasākumos un saņemot pakalpojumus ārpus izglītības procesa, interešu izglītības un amatieru kolektīva darbību izglītojamajam, kas sasniedzis 19 gadu vecumu būs jāuzrāda vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, līdzvērtīgi kā ikviena personai, kas vecāka par 19 gadiem.

Vienīgais epidemioloģiskās drošības pasākums, kas tiek saglabāts bērnu vecuma grupā, ir skrīninga testēšana izglītības iestādēs, lai pēc iespējas agrāk atklātu inficēšanās gadījumu un to izolētu, un tiek saglabāts iepriekš ieviestais nosacījums sejas masku lietošanai.

Tomēr vienlaikus tiek noteikts, ka no šā gada 1. marta līdz 31. martam izglītības iestādes vadītājs sadarbībā ar izglītības iestādes padomi, izvērtējot epidemioloģisko situāciju, varēs pieņemt pamatotu lēmumu par nemedicīnisku jeb auduma aizsegu nelietošanu vispārējas pamatizglītības programmas 1.–3. klases izglītojamiem izglītības procesā iekštelpās, tostarp interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās.

VM atzina, ka izglītības iestādēs, kā arī sabiedriskajā transportā bērni var lietot izglītības iestādēs iegādātās auduma higiēniskās maskas, savukārt apmeklējot publiskos pasākumus vai saņemot citus pakalpojumus, bērniem, kas vecāki par 12 gadiem, ir jālieto medicīniskās sejas maskas vai respiratori, bērni, kas jaunāki par 12 gadiem, publiskos pasākumos un izmantojot pakalpojumus var lietot higiēnisko auduma masku.

Jau vēstīts, ka Veselības ministrijas piedāvātais Covid-19 izplatības ierobežošanai noteikto drošības pasākumu mazināšanas plāns paredz pakāpeniski atcelt vai mīkstināt Covid-19 ierobežojumus. Ministrija piedāvā īstenot trīs soļu plānu.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā nedēļā, no 7. līdz 13. februārim, jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits pieaudzis par 12,1%, bet stacionēto pacientu skaits pieaudzis par 15,9%, portālu "Delfi" informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!