Foto: PantherMedia/Scanpix

No 7. līdz 29. oktobrim 9. - 12. klašu skolēniem ir iespēja piedalīties tiešsaistes sarunās, lai labāk iepazītu 20 Latvijas zinātniekus un zinātnieces un labāk izprastu dažādu zinātnes nozaru un pētniecības darbu, portālam "Delfi" pavēstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) komunikācijas nodaļa.

Sarunas vadīs TV erudīcijas spēles "Gudrs, vēl gudrāks" vadītājs Toms Grēviņš vai Kaspars Ozoliņš, un tās notiks pulksten 13.00-13.40 un 14.30-15.10 šādos oktobra datumos: 07.-08.10, 12.-15.10., 26.-29.10.

Tāpat sarunām varēs sekot līdzi arī tiešraidē "@ZinatneLatvijai" sociāla medija "Facebook" lapā.

Sarunu norises laiki, zinātnieku un tēmu saraksts pieejams šeit.

Projekta "Zinātne zoomed in" jeb "Zinātne pietuvināta" mērķis ir palīdzēt skolēniem vidusskolas mācību programmas vai zinātniskās pētniecības darba tēmas izvēlē.

Ministrija norāda, ka šajās sarunās skolēni varēs uzzināt, kas ir zinātne un cik daudzveidīgi un atšķirīgi ir pētījumi dažādās zinātnes nozarēs; kur strādā zinātnieki un kādas prasmes viņiem nepieciešamas; kā izvēlēties savu zinātnes vai studiju nozari; kāpēc valstij un sabiedrībai nepieciešama zinātne?

Kā skolēni var piedalīties sarunai?

  1. no saraksta kurp.es kalendārā skolotājs izvēlas dienu un laiku, kad klase var tikties ar zinātnieku;
  2. kalendārā pieejams apraksts par zinātnieku un pieteikšanās anketa, kur skolotājs reģistrē klasi (bez skolēnu personas datiem). Klases var pieteikties uz vairākām sarunām, tomēr jāņem vērā, ka katrā sarunā ir ierobežots skolēnu skaits;
  3. pēc reģistrācijas skolotājs savā e-pastā saņem "Zoom" pieejas datus, kurus nosūta klasei, kas tiksies ar zinātnieku;
  4. pirms sarunas skolotājs aicina klasi noskatīties trīs minūšu video par zinātnieku vai zinātnieci (saite uz video pie zinātnieka apraksta kurp.es kalendārā), ar kuru būs tikšanās, lai skolēni gūtu ieskatu tēmā;
  5. sarunas laikā skolēni varēs zinātniekam uzdot jautājumus "Zoom" tērzētavā un, kā norāda IZM, interesantākā jautājuma autors/-e saņems pārsteiguma balvu no ministrijas.

Sīkāku informāciju par sarunu norisi var saņemt, zvanot pa tālruni 29104032 vai rakstot uz e-pasta adresi inta.pedina@izm.gov.lv.

Pavasarī rīkoto "Zinātne zoomed in" 24 sarunu ieraksti pieejami šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!