Foto: DELFI

Pēc valdības kritikas un aizrādījumiem par iespējamo līdzekļu izšķērdēšanu ERAF līdzfinansētā portāla "skolas.lv" izveidē un ieviešanā Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sākusi dienesta pārbaudi.

Kā aģentūra LETA uzzināja IZM, dienesta pārbaudes laikā tiks vērtēta atbildīgo personu rīcība gan šī projekta izstrādes, gan ieviešanas posmā, nesasniedzot projektā izvirzītos mērķus.

LETA jau ziņoja, ka, neskatoties uz to, ka IZM 7.oktobra valdības sēdē informējusi ministrus par nepieciešamo papildu finansējumu portāla "skolas.lv" darbības nodrošināšanai nākamajā gadā, valdība, pieņemot zināšanai IZM izstrādāto informatīvo ziņojumu, jautājumu par papildu finansējumu 582 610 eiro apmērā noraidījusi.

Šāda summa būtu nepieciešama, lai nākamajā gadā darbinātu portālu "skolas.lv". Piektdaļa šīs summas jeb 120 000 eiro būtu nepieciešami kļūdu novēršanai.

IZM informatīvajā ziņojumā norādījusi, ka portāla "skolas.lv" izveides gaitā identificēti vairāki riski, kas kavēja portāla izveidi un izmantošanu. Tā, piemēram, 2013.gada augustā iestājās projekta vadības risks, kas nav ticis pienācīgi apzināts un vadīts IZM. 2013.gada augustā projekta vadības komandai - projekta vadītājam, projektu koordinatoram un projektu asistentam - beidzās ārpakalpojumu līgumi par projekta ieviešanu.

IZM norādījusi, ka no 2013.gada septembra līdz projekta beigām IZM nav bijusi nodrošināta atbilstoša projekta vadības kapacitāte. Sistēmas izstrāde formāli pabeigta, taču sistēma darbināta pagaidu produkcijas vidē. Sistēmas uzstādīšana darbināšanai projektā plānotajā produkcijas vidē nevarēja notikt, jo kavējās infrastruktūras iegāde un ieviešana. 2013.gada 15.martā infrastruktūra tomēr iegādāta un veikta tās konfigurēšana, taču sistēmas uzstādīšana uz jaunās infrastruktūras veikta jau pēc projekta pabeigšanas.

IZM trūkst informācijas par to, kāpēc pretēji Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas norādēm IZM par projekta īstenošanu atbildīgās personas tomēr pieņēma lēmumu turpināt projektu un tā finansēšanu no ERAF.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) norādīja, ka valdība nevar samierināties, ka finanšu līdzekļi vairāku miljonu apmērā ir izšķērdēti un nelietderīgi izmantoti. Viņa uzsvēra, ka IZM ir jāmeklē vainīgie.

"Mēs gribam, lai tiktu izvērtēta atbildība par zaudējumu radīšanu valstij," uzsvēra Straujuma, piebilstot, ka IZM jāvēršas tiesībsargājošās iestādēs, lai noskaidrotu vainīgos.

LETA jau vēstīja, ka portāls "skolas.lv" tika veidots ar mērķi atvieglot skolotāju, skolas administrācijas, vecāku un pašu skolēnu ikdienu, nodrošinot vairākus e-pakalpojumus. Pēc portāla darba sākšanas 2008.gadā atklājās daudzas nepilnības, kas liedza pilnvērtīgi izmantot pieejamos resursus. Tad tika sākta projekta otrā kārta, kas arī nav rezultējusies veiksmīgā produktā.

Laikraksts "Diena" jūnijā ziņoja, ka portāla "skolas.lv" tālākā attīstība, kurai bija paredzēts piešķirt vēl 1,27 miljonus eiro, nenotiks. Tomēr šogad piešķirti 100 000 eiro, lai nodrošinātu portāla saturiskos jautājumus - informācijas tehnoloģiju jautājumu risināšanu, informācijas atjaunošanu, papildināšanu, sistematizēšanu un satura strukturēšanu, ko portāla lietotāji jau varēšot redzēt tuvākajos pāris mēnešos. Ikdienā ar portālu strādās divi cilvēki, bet papildus ar mācību saturu saistītajam informatīvajam atbalstam pakāpeniski tiks piesaistītas trīs VISC nodaļas.

Kopumā projektā ieguldīti vairāk nekā 4,5 miljoni eiro. Iespējams, ka tieši lielā summa, kas ieguldīta projekta divu kārtu realizācijai, kavē lēmuma pieņemšanu par portāla slēgšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!