Foto: Shutterstock
No zvērinātu advokātu loka ar Latvijas Zvērinātu advokātu padomes (ZAP) 8. novembra lēmumu no 2016. gada 30. novembra izslēgti zvērināti advokāti Selvis Selga un Daniels Neibergs, liecina ZAP publicētā informācija žurnālā "Jurista Vārds".

Abi advokāti no advokatūras izslēgti, jo tiesa viņus atzinusi par maksātnespējīgiem parādniekiem. Saskaņā ar likumu šādas personas jāizslēdz no zvērinātu advokātu loka.

Jau vēstīts, ka iepriekš ģenerālprokuratūra konstatējusi pārkāpumus ZAP darbībā, jo padome pretēji likumam nebija izslēgusi divus maksātnespējīgus advokātus.

Kā liecina informācija Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" Maksātnespējas datu bāzē, Selga par maksātnespējīgu atzīts 2015. gada 4. decembrī ar Rīgas rajona tiesas spriedumu.

Savu maksātnespējas pieteikumu bija iesniedzis pats jurists. Viņš, kā arī sieva Iveta Selga, norādīja, ka bija paļāvušies uz labvēlīgu Latvijas ekonomisko attīstību, tāpēc iegādājušies nekustamo īpašumu Garkalnes novada Upesciemā, ņemot tam kredītu.

"Trasta komercbankā" sākotnēji ņemts kredīts vairāk nekā 125 000 eiro apmērā, bet pēc tam līgums grozīts un summa norādīta vairāk nekā 400 000 eiro, kas izlietoti nekustamā īpašuma iegādei. Vēlāk noslēgti arī hipotekārie līgumi attiecībā uz zemi. Tomēr, kā norādīts tiesas spriedumā, ekonomiskā un nekustamo īpašumu tirgus stagnācija pierādījusi, ka pieņēmumi par hipotēkas vērtību izrādījušies kļūdaini.

Vēlāk banka piedzinusi no abiem pieteicējiem neatmaksāto kredītu un procentus par kredīta izmantošanu – kopumā vairāk nekā 419 000 eiro. Šī sprieduma izpilde nebija iespējama finanšu līdzekļu trūkuma dēļ, tāpēc abi laulātie iesniedza kopīgu maksātnespējas pieteikumu.

Viņi norādīja, ka Selga kā pašnodarbinātais un viņa kundze kā Latvijas Nacionālā teātra algota darbiniece nevarēs segt šo parādu, jo viņu ienākumi ir pārāk mazi, kā arī ir vēl parādi pret "Citadele" banku. Lai gan Selgam pieder kapitāla daļas uzņēmumā "Ģertrūdes ielas namīpašums" un SIA "Aleja Group", pirmais aktīvs ir vērtējams kā nenozīmīgs pret kopējo parādsaistību apmēru, bet otrs uzņēmums ir likvidēts.

Abi pieteicēji tiesā apliecināja, ka nevar nokārtot parādsaistības, kurām iestājies izpildes termiņš, un kuru apmērs turklāt pārsniedz Maksātnespējas likumā noteikto slieksni maksātnespējas atzīšanai – 5000 eiro.

Par abu Selgu maksātnespējas administratoru tika iecelts Jānis Maršāns. Maršāns šā gada 8. novembrī iesniedza tiesā pieteikumu par Selgas bankrota procedūras pabeigšanas apstiprināšanu. Selgam bijis viens nodrošinātais kreditors par vairāk nekā 400 000 eiro, kā arī trīs nenodrošinātie kreditori ar prasījumiem par kopumā vairāk nekā 34 000 eiro.

Apzinot parādnieka mantu, administrators konstatējis, ka viņam nav mantas vai debitoru saistību, kas būtu atgūstamas maksātnespējas procesā. Līdz ar to tika lemts par bankrota procedūras pabeigšanu un apstiprināta saistību dzēšanas procedūra saskaņā ar apstiprināto plānu.

Tiesa šā gada 28. novembrī pabeidza Selgas bankrota procedūru, apstiprināja saistību dzēšanas procedūru un iepriekšminēto saistību dzēšanas plānu.

Savukārt Neibergs ar maksātnespējas pieteikumu tiesā vērsās pērnā gada novembrī un tiesa viņa maksātnespēju atzina šā gada 18.janvārī. Neibergs bija norādījis, ka viņam nav iespējams nokārtot saistības pret vairākiem kreditoriem par kopumā vairāk nekā miljonu eiro.

Kā teikts Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas spriedumā, "Swedbank" izsniegtās izziņas apliecinājušas, ka banka ir apturējusi norēķinu operācijas saistībā ar piedzinēju pieprasījumiem, kas izriet no 24 piedziņas lietām, kurās piedzenamās summas ir no 49 eiro līdz pat 330 700 eiro. Līdz ar to tiesa atzina, ka Neibergs nespēj izpildīt saistības, kam iestājies izpildes termiņš un kas pārsniedz likumā noteiktos 5000 eiro.

Savukārt Valsts ieņēmumu dienesta izziņa apliecina, ka viņa ienākumi no 2005. gada līdz 2015.gadam ir samazinājušies, turklāt 2015. gadā tie bijuši nulle eiro. Uz viņa vārda tāpat nav reģistrēts neviens nekustamais īpašums. Ņemot vērā Neiberga saistību apjomu un ienākumu līmeni, tiesa atzina, ka viņš saistības nespēs nokārtot.

Līdz ar to tiesa atzina Neibergu par maksātnespējīgu. Par viņa administratoru tika iecelts Jānis Briģis. Briģis šā gada 26.septembrī vērsās tiesā ar pieteikumu par Neiberga bankrota procedūras pabeigšanu, bet Neibergs 13.septembrī iesniedza pieteikumu par saistību dzēšanas procedūras pasludināšanu un saistību dzēšanas plāna apstiprināšanu.

Administrators norādīja, ka Neibergam pieder neieķīlāta manta – kapitāla daļas piecos uzņēmumos, kā arī mopēds. Viņa īpašumā ir arī ieķīlāta manta – "Nordea Bank AB" ieķīlātas kāda uzņēmuma kapitāldaļas. Bankrota procedūras laikā izdevās realizēt viena uzņēmuma kapitāla daļas par 100 eiro, bet, piemēram, mopēda vērtība tika noteikta nulle eiro. Savukārt vēl vairāku uzņēmumu kapitāldaļas tika norakstītas.

Bankrota procedūras laikā tika pieteikti kreditoru prasījumi par 1 415 651 eiro. Apmierināts tika viena kreditora prasījums par 75 eiro.

Šā gada 10. oktobrī tiesa apstiprināja Neiberga bankrota procedūras pabeigšanu, viņa saistību dzēšanas plānu un saistību dzēšanas procedūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!