Finanšu ministrija otrdien izsludinājusi konkursu uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatu, kas ir vakants pēc valdības pagājušās nedēļas lēmuma atlaist ilggadējo VID vadītāju Andreju Sončiku.
Pretendentiem uz VID ģenerāldirektora amatu ir jābūt ar augstāko izglītību ekonomikā vai finansēs, teicamām angļu valodas zināšanām, darba pieredzi vadošā amatā valsts pārvaldē un valsts nodokļu, nodevu administrēšanā, kā ari jāprot piemērot normatīvos aktus nodokļu un muitas jomā.

Tāpat pretendentiem jāprot izteikt un aizstāvēt viedokli par kompetencē esošiem jautājumiem, jāpiemīt saskarsmes, lēmumu pieņemšanas un analītiķa spējām, jā arī jāatbildt likuma par VID un Valsts civildienesta likuma prasībām.

Paziņojumā par konkursu norādīts, ka VID ģenerāldirektora galvenie darba pienākumi ir vadīt, organizēt un kontrolēt VID administratīvo darbu likumā noteiktajā kārtībā, veikt kvalitatīvu VID noteikto uzdevumu izpildi, pieņemot lēmumus, kas ietekmē valsts finanšu sistēmu, kā arī realizēt valsts politiku, likumus, lēmumus un citus normatīvos aktus VID darbības sfērā.

Pieteikuma vēstuli, CV, izglītību apliecinoša dokumenta kopiju un VID attīstības un turpmākās darbības īsu aprakstu jāieniedz 20 dienu laukā Finanšu ministrijas Personāla nodaļā.

Sončiks no amata tika atstādināts jau pērn novembrī, un pret viņu tika ierosināta disciplinārlieta par rīcību nodokļu parādnieka "Dinaz nafta" lietā. Savukārt 4.februārī valdība nolēma ieteikt finanšu ministram izdot rīkojumu par Sončika atlaišanu, neskatoties uz to, ka kopš janvāra sākuma atrodas slimnīcā.

Sončikam tiek pārmests, ka nu jau maksātnespējīgajam uzņēmumam "Dinaz nafta", neraugoties uz lieliem nodokļu parādiem, VID izsniedza galvojuma apliecību, ļaujot valstī ievest naftas produktus. Turklāt pēc tam tika noslēgts izlīgums ar apdrošināšanas a/s "Baltikums" par tās galvotajiem "Dinaz nafta" muitas parādiem. Tādējādi parādus nav izdevies piedzīt ne no "Dinaz naftas", kas ir pārdēvēta par "Agalas", ne no galvotāja. Pret Sončiku disciplinārlieta tika ierosināta par pienākumu nekvalitatīvu pildīšanu un padoto darba nepietiekamu organizēšanu, kā arī par tiešo dienesta pienākumu neizpildi.

Valsts civildienesta pārvalde (VCP) pret Sončiku ierosinātās disciplinārlietas izmeklēšanas laikā atklāja, ka Sončikam jau kopš 2001.gada sākuma bija informācija, ka SIA "Dinaz nafta" ir nodokļu parāds vairāku miljonu latu apjomā un ka pret uzņēmējsabiedrību ir ierosināta krimināllieta par iespējamu krāpšanos, tomēr viņš pieļāva situāciju, ka Galvenā muitas pārvalde ļāva iegūt "Dinaz naftas" vispārējā galvojuma tiesības, kas savukārt ļāva ievest valstī naftas produktus.

Savukārt par VID prasības atsaukšanu tiesā pret apdrošināšanas sabiedrību "Baltikums", kas bija galvojusi par "Dinaz naftas" muitas maksājumiem, VCP atklājis - lai gan bija izdevīgi nosacījumi parāda piedzīšanai no apdrošinātāja, Sončiks atteicās no šādas iespējas. Savukārt no "Dinaz naftas" faktiski parādu piedzīt nav iespējams, jo firmai gandrīz nekas nepieder.

Sončikam tik smagu sodu kā atbrīvošana no amata ieteikts piemērot, jo viņa rīcības dēļ valstij nodarīti lieli zaudējumi.

Savukārt Sončiks ir paziņojis, ka lēmumu par viņa atbrīvošanu no VID ģenerāldirektora amata pārsūdzēs tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!