Foto: LETA

Atrunāšanās, ka algu paaugstināšana varētu kaitēt ekonomikai, ir absurda, jo ātri ekonomikas attīstības vārdā ļaus cilvēkiem par darbu nemaksāt neko, pirmdien intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" sacījis tiesībsargs Juris Jansons.

Jansons intervijā skaidrojis, ka ir par taisnīgu atalgojumu visiem cilvēkiem. "Ja runājam par minimālo algu, tad tā ir saistīta ar mūsu aicinājumu Latvijai ratificēt Pārskatītās Eiropas Sociālās hartas 4. pantu pilnībā. 4. pants runā par tiesībām uz taisnīgu atlīdzību," sacījis Jansons. Viņš norādījis, ka valsts nevēlas ratificēt šo pantu, kurš runā par taisnīgu atalgojumu. "Pērn valdība vēstulē Saeimas Ārlietu komisijai skaidrojusi, kāpēc nevar šo hartu nevar ratificēt pilnībā (...) ļoti interesanti ir tas, ka valdība pati šajā vēstulē par taisnīgu atalgojumu atrunājas, ka to nevar ratificēt tāpēc, ka tad jāpaceļ minimālā alga," laikrakstam sacījis Jansons.

Tiesībsarga birojs uzskatot, ka jānodrošina princips – tiesības uz taisnīgu samaksu un tas ir valdības ziņā, kā to nodrošināt, vai ceļot minimālo algu, vai kā citādāk. Valdībai jābūt reālam risinājumam, kas ļautu cilvēkiem ar viszemākajām algām samaksāt savus ikdienas izdevumus. "Te runa ir par viszemāko līmeni – par ienākumiem, kas nodrošina izdzīvošanu," laikrakstam uzsvēris Jansons.

"Domāju, ka nevar nepiekrist, ka kaut kas neatliekami, steidzīgi ir jādara, ja vairāk nekā 40% valstī dzīvo zem nabadzības riska sliekšņa, kas ir 147 lati mēnesī. Turklāt ir Latvijā vietas, piemēram, Latgalē, kur nevis 40%, bet pat 70% dzīvo zem šī nabadzības riska sliekšņa," satraucies tiesībsargs.

Atsaucoties uz ekspertu aprēķiniem valdībai, Jansons laikrakstam norādījis - lai nodrošinātu taisnīgu atalgojumu saskaņā ar Eiropas Sociālo tiesību hartu, jānodrošina vismaz 68% no vidējās algas valstī. Savukārt no tiem izriet, ka minimālā alga no 200 latiem būtu jāpaaugstina uz 303 latiem.

"Mums daudzi iedzīvotāji raksta vēstules, nāk uz pieņemšanām un vaicā, kā izdzīvot ar šo minimālo algu," laikrakstam norādījis Jansons.

Komentējot izteikumus, ka minimālās algas celšana negatīvi ietekmētu valsts ekonomiku, Jansons norādījis, ka tas ir absurdi. "Nevaram paaugstināt algu, jo tas kaitēs ekonomikai? Manuprāt, tas skan absurdi jau pašā pamatā. Tad jau nākamais solis ekonomikas attīstības vārdā ir veidot tādu uzņēmējdarbību, kur cilvēkiem par darbu neko nemaksā. Es negribu konkrēti nosaukt to, kas ir cilvēku nodarbināšana bez atlīdzības, bet var saskatīt zināmu paralēli," uzskata Jansons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!