Sevi par kristīgo resursu megaportālu dēvējošais "invictory.org", kurā plaši tiek atspoguļotas pretrunīgi vērtētās reliģiskās organizācijas "Jaunā paaudze" (JP) aktivitātes, masu medijiem izplatītā paziņojumā izmanto Valsts prezidenta Valda Zatlera vārdu JP un tās līdera Alekseja Ļedjajeva popularizēšanai.

Prezidents sestdien Rīgā piedalījās nodibinājuma "Fonds ģimenei" rīkotajos svētkos "Ģimene - Latvijas lepnums un spēks". Pretēji paša nodibinājuma pārstāvju aicinājumiem neasociēt fondu tikai ar vienu no tā dalībniekiem, žurnālistiem izsūtītajam paziņojumam dots nosaukums "Latvijas prezidents atbalstījis Alekseja Ļedjajeva iniciatīvu".

"Pirmo reizi Ģimenes svētkos piedalījās Latvijas prezidents, kurš dažu ieplānoto minūšu vietā pavadīja pasākumā vairāk nekā pusotru stundu, ar to parādot savu atbalstu un atzīstot par labu garīdznieku iniciatīvu," norādīts ar JP saistītā portāla vēstījumā.

Paziņojumā uzsvērts, ka JP un Ļedjajevs ir vieni no galvenajiem Ģimenes svētku mecenātiem. Tāpat aprakstīts, ar kādām ovācijām Ļedjajeva uzstāšanos, kas pirmo reizi esot notikusi latviski, uzņēmuši pasākuma dalībnieki. Citu garīdznieku uzstāšanās paziņojumā pieminēta krietni mazāk.

24. maijā Rīgā notikušos Ģimenes svētkus oficiāli rīkoja nodibinājums "Fonds ģimenei" sadarbībā ar Bērnu un ģimenes lietu ministriju (BĢLM) un Latvijas Televīziju. Viens no fonda dibinātājiem ir JP preses sekretārs Rolands Bračs.

Svētki šogad notika jau trešo gadu un nereti tiek uzskatīti par pretmetu seksuālo minoritāšu praida pasākumiem. Tieši JP draudzes locekļi 2006. gada jūlijā seksuālo minoritāšu tiesību aizstāvībai organizētajās Draudzības dienās rīkoja skaļus, naidpilnus protestus.

JP līdera Ļedjajeva vārds pērn izskanēja arī respektablā ASV radikālo organizāciju pētījumu centra "Southern Poverty Law Center" pētījumā. Centrs viņu vērtē kā ekstrēmistu un ietekmīgu līderi slāvu baznīcu locekļu vidū ASV, kura naidpilnajās runās pret seksuālajām minoritātēm ieklausās daudzi.

Valsts prezidenta preses sekretāre Inta Lase, komentējot prezidenta piedalīšanos pretrunīgi vērtētajā pasākumā, skaidroja, ka Valsts prezidents Ģimenes dienas pasākumā Doma laukumā piedalījās pēc pasākuma rīkotāju - "Fonda ģimenei" - ielūguma.

Tāpat Lase atgādināja, ka minēto pasākumu kā sabiedrībai svarīgu un nepieciešamu bija novērtējusi arī Latvijas sabiedriskā televīzija, kura notiekošo Doma laukumā translēja tiešraidē, vienā no labākajiem un skatītākajiem ētera laikiem.

Zatlers sola arī turpmāk piedalīties pasākumos, kuru "mērķis ir atbalstīt ģimenes, kā arī, līdzīgi kā sestdien, arī turpmāk teiks paldies vecākiem un skolotājiem par viņu ieguldījumu jaunatnes audzināšanā un izglītībā, neatkarīgi no reliģiskās piederības vai ādas krāsas".

Valsts prezidents sestdien Doma laukumā sacīja, ka "spēcīga ģimene ir mūsu valsts balsts, jo no ģimenes sākās it viss, no ģimenes sākamies mēs paši".

Tieši stiprās latviešu ģimenes, pēc Zatlera teiktā, bija tās, kas XIX gadsimta sākumā izvēlējās sūtīt savus bērnus mācīties, un vēlāk no šiem izglītotajiem ļaudīm radās brīvā Latvijas valsts. "Tāpēc arī šodien mums liela uzmanība ir jāpievērš tieši ģimenei un izglītībai," teica prezidents.

Zatlers trešdien pēc tikšanās ar premjeru žurnālistiem sacīja, ka Ģimenes svētkus apmeklējis, jo bez stiprām ģimenēm valsts nevarot pastāvēt. Taču prezidents nesniedza atbildi, vai apmeklēs arī sestdien seksuālo minoritāšu rīkotās Draudzības dienas.

"Katram ir tiesības iet gājienos, visas šīs demokrātiskās tiesības tiek ievērotas Latvijā, un es arī to atbalstu," teica Zatlers.

Arī Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC) sniedza līdzīgu vērtējumu plānotajam Draudzības dienu gājienam: "Mums ir jānodrošina demokrātiskās tiesības pulcēties un publiski izpaust savu nostāju."

Premjers solīja tuvākajās dienās tikties ar iekšlietu struktūru pārstāvjiem, lai uzklausītu, cik liela ir gatavība nodrošināt miermīlīgu gājienu bez vardarbības izpausmēm.

Kā ziņots, Ģimenes svētkos, pēc pašu organizatoru aplēsēm, piedalījās vairāk nekā 20 000 cilvēku, viņu vidū arī Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) un bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainārs Baštiks (LPP/LC).

Baštiks uzsver, ka Ģimenes svētki nav tikai Ļedjajeva rīkots pasākums.

"Ģimenes svētki bija lielisks un vispusīgs pasākums ģimenēm un bērniem, ko apmeklēja 20 000 cilvēku. To organizē visas lielākās reliģiskās konfesijas, kā arī vairākas citas laicīgas un reliģiskas organizācijas, tostarp arī JP, tādēļ uzskatīt, ka Ģimenes svētki ir tikai Ļedajeva rīkots pasākums, noteikti nevar," norādīja ministrs.

Ministrija atbalsta šo svētku ideju un realizāciju un, "spriežot pēc milzīgā apmeklētības līmeņa, atbalstīs to arī turpmāk, tomēr tā neatbalsta kādas atsevišķas draudzes vai tās uzskatu propagandu šajos svētkos visai ģimenei", uzsver Baštiks.

"Pēc veiksmīgas svētku izdošanās, protams, ir daudzi, kuri gribētu laurus pieskaitīt tikai sev. Tas ir ļoti cilvēcīgi," piebilst ministrs.

BĢLM svētkus organizēšanai iepriekš piešķīra 10 000 latu, bet vēl 30 000 latu rīkotāji saņēma no Rīgas domes - pretēji pašvaldības Finanšu departamenta ieteikumam nepiešķirt līdzekļus.

Ģimenes svētku pasākumu Doma laukumā translēja arī Latvijas Televīzija.

Kā informēja nodibinājuma "Fonds ģimenei" valdes priekšsēdētāja Ingūna Millere, fonds pilnībā norobežojas no "invictory.org" publicētajā rakstā sniegtās informācijas, kas saistīta ar Valsts prezidentu un nodibinājuma "Fonds ģimenei" organizētajiem svētkiem "Ģimene - Latvijas lepnums un spēks".

Nodibinājums pauž "visdziļāko nožēlu par šādu faktu subjektīvu interpretāciju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!