Foto: LETA

Jaunā Rīgas teātra (JRT) vēsturiskā ēka Lāčplēša ielā 25 ir atstāta bez jumta, un kuru katru brīdi var sākties snigšana. Ēkas īpašnieki pagaidu jumtu ēkai sola uzlikt tikai mēneša vidū, piektdien ziņo Latvijas Televīzija (LTV).

"Kopš maija tur nav redzēts neviens celtnieks. Paveicies, ka pagaidām nav sniega, jo māja ir bez jumta, un sniegs to iznīcinātu pilnībā" – īsi pirms Ziemassvētkiem sociālajos tīklos par notiekošo JRT vēsturiskajā adresē rakstīja teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis. "Tas tika apturēts tādā stadijā, ka tai ēkai nav jumta. Un tagad nebija sniegs, paldies Dievam, bet sniegs kuru katru brīdi var sākties, un tad ir pilnīgs kaputt tai mājai," stāsta JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.

Arhitekte, JRT pārbūves projekta autore Zaiga Gaile LTV norāda, ka situācija ir briesmīga: ""Valsts nekustamie īpašumi" nespēja nomenedžēt, ka viņiem atļauj uzlikt plēves jumtu. Man tas liekas tik vienkārši, bet arī tur tagad ir sarežģīti – projekti un ekspertīzes, skaņošanas, tik tālu mēs esam, ka pavisam vienkāršas lietas mēs ļoti sarežģījam." Viņa arī bilst – ja pēkšņi uznāk sniegs, ēku saglābt varēšot, vienīgi tas izmaksāšot vairāk.

"Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ), kas šī gada laikā vairākkārt pieredzēja augstāko amatpersonu nomaiņu, šonedēļ plāno noslēgt līgumu ar restauratoru par ēkas konservācijas darbiem, kurus cer sākt divu nedēļu laikā. Tad arī tapšot teātra nama pagaidu jumts, ziņo LTV.

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits LTV skaidro, ka pagaidu jumts iecerēts, lai nākamais būvnieks varētu uzreiz uzsākt darbu, laikapstākļu netraucēts: “Sniegs vai lieti, un to mēs plānojam – cerams, janvāra vidū paspēsim izdarīt. Šobrīd jumta nav, jā, bet visas vērtības demontētas pērn pavasarī."

Jau ziņots, ka VNĪ jūlijā paziņoja par līguma laušanu ar pilnsabiedrību "Rere būve 1". Lēmums par līguma laušanu pieņemts, jo būvnieka darbībā konstatēta virkne būtisku pārkāpumu. Tostarp darbi veikti neatbilstošā kvalitātē, pirms darbu sākšanas nav pienācīgi izpētīta projekta dokumentācija, ir izsniegti nepatiesi apliecinājumi, kā arī nav ievēroti nolīgtie termiņi un darba drošības noteikumi. "Rere būve 1" augustā piedāvāja VNĪ mierizlīgumu, taču VNĪ norādīja, ka arī "Rere būve 1" iesniegtais redzējums situācijas risinājumam ir nepilnīgs. Septembrī VNĪ izsludināja jaunu iepirkumu Jaunā Rīgas teātra būvniecībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!