Foto: PantherMedia/Scanpix

Saeima ceturtdien apstiprināja Nacionālās drošības koncepciju, kurā iekļautas astoņas apdraudējumu jomas Latvijai, portāls "Delfi" uzzināja parlamenta sēdē.

Koncepciju atbalstīja 59 deputāti, pret nebija neviens, bet 23 parlamentārieši balsojumā atturējās.

Dokumentā atzīts, ka drošības vide pasaulē ir mainījusies un kļuvusi neprognozējamāka. "Draudu avotu skaits ir pieaudzis, to identificēšana un pretdarbības plānošana prasa arvien jaunus izaicinājumus," teikts koncepcijā.

Kā galvenie apdraudējumi nacionālajai drošībai, kas jānovērš, minēts iekšējās drošības apdraudējums, ārvalstu izlūkošanas un drošības dienestu radītais apdraudējums, militārais apdraudējums, pilsoniskās sabiedrības vienotības apdraudējums, kā arī Latvijas informatīvajai telpai radītais apdraudējums, valsts ekonomikai radītais apdraudējums, starptautiskā terorisma radītais apdraudējums un kiberapdraudējums.

Lai novērstu apdraudējumu iekšējai drošībai, plānots stiprināt valsts robežu, Valsts robežsardzes kapacitāti, kā arī tiesību aizsardzības institūciju, īpaši Valsts policiju un attīstīt civilās aizsardzības sistēmu.

Tāpat svarīgi pilnveidot bēgļu un patvēruma meklētāju politiku un mazināt radikalizācijas riskus.

Ārvalstu izlūkošanas un drošības dienestu radītā apdraudējuma novēršanai iecerēts attīstīt valsts drošības iestāžu spējas, ieviešot stingrākus pretizlūkošanas un preventīvo pasākumus, pilnveidot valsts noslēpuma aizsardzības pasākumus un sadarbību ar partneriem, kā arī nodrošināt efektīvu termiņuzurēšanās atļauju programmas kontroli.

Kā prioritātes militārā apdraudējuma novēršanai koncepcijā minētas valsts pašaizsardzības spēju stiprināšana, sabiedroto ilgtermiņa klātbūtne un reaģēšanas spēju stiprināšana u.c.

Pilsoniskas sabiedrības vienotības apdraudējumu paredzēts novērst, īstenojot mērķtiecīgu pilsoniskās sabiedrības attīstības politiku, attīstot valsts stratēģisko komunikāciju un uzlabojot koordināciju starp institūcijām, kas ir iesaistītas sabiedrības integrācijas politikas īstenošanā.

Apdraudējumu Latvijas informatīvajai telpai iespējams novērst, attīstot sabiedriskos medijus, mazinot Krievijas informatīvās telpas ietekmi, kā arī veicinot mediju lietotprasmi un nozares izglītību, paredz koncepcija.

Latvijas prioritātes tās ekonomikai radītā apdraudējuma novēršanai ir stabilas un prognozējamas ekonomiskās vides nodrošināšana, ārējā ekonomiskā politika un ārvalstu investīciju kontrole, energoresursu piegāžu drošība, kā arī tranzīta kravu plūsmas diversifikācija.

Starptautiskā terorisma apdraudējumu eksperti iesaka novērt ar līdzdalību starptautiskajās terorisma apkarošanas operācijās un starptautisko sadarbību, valsts, pašvaldību un juridisko iestāžu sadarbību pretterorisma jomā. Tāpat jānodrošina terorisma riska objektu drošība.

Kiberapdraudējuma novēršanai svarīga efektīva kiberdrošības politika, apdraudējuma identificēšanas un reaģēšanas spēju stiprināšana, Informācijas infrastruktūras drošības stiprināšana, kā arī starpinstitucionālās un starptautiskās sadarbības pilnveidošana.

Nacionālās drošības koncepcija ir "jumta" dokuments, debatēs norādīja Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāja Solvita Āboltiņa (V).

Koncepcijā iekļautās prioritātes nacionālās drošības apdraudējuma novēršanai tiks izmantotas, plānojot un definējot konkrētus pasākumus un līdzekļus valsts apdraudējuma neitralizācijai un novēršanai, kas tiks iekļauti Nacionālās drošības plānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!