Latvijas Jauno ārstu asociācija (LJĀA) uzskata, ka Veselības ministrijas sagatavotie valdības noteikumi par budžeta rezidentūras vietu sadalījumu starp augstskolām ir nevienlīdzīgi un ierobežo programmu izvēli, informē asociācija.

LJĀA norāda, ka plānotais rezidentūras vietu sadalījums starp augstskolām ierobežo jauno ārstu izvēles iespējas izteikti par labu vienai no augstskolām. VM sagatavotais noteikumu projekts liecina, ka nākamgad par budžeta līdzekļiem varēs mācīties 171 jaunais ārsts, no tiem tikai 19 Latvijas Universitātē (LU), bet pārējie - Rīgas Stradiņa universitātē (RSU).

LJĀA norāda, ka Veselības ministrija šādu sadalījumu pamato ar valdības noteikumiem, kuri nosaka, ka VM apstiprina rezidentu apmācībai paredzēto finanšu līdzekļu apjomu un rezidentu vietu skaitu proporcionāli augstskolu absolventu skaitam, kuri attiecīgajā gadā beiguši augstāko profesionālo studiju programmu ārsta grāda iegūšanai.

Asociācija uzskata, ka šī prasība nav interpretējama kā vietu skaits proporcionāli katras augstskolas absolventu skaitam (RSU pērn beidza 142, bet LU - 27 jaunie ārsti), bet vietu sadalījumam būtu jāizriet no programmu pieejamības augstskolās, to kvalitātes, brīvas izvēles iespējām un vienlīdzības principiem.

Jaunie ārsti norāda, ka VM izstrādātie noteikumi no vairāk kā 40 specialitātēm tikai četrās piedāvā izvēli starp augstskolām.

LJĀA aicina turpmāk ieviest principu "nauda seko rezidentam" un valsts finanses starp augstskolām dalīt atbilstoši rezidentu izdarītajām izvēlēm.

VM izstrādātie noteikumi nākamajam gadam paredz, ka visvairāk rezidentūrā varēs studēt topošie ģimenes ārsti – 40, no tiem 12 LU, bet 28 – RSU. 14 budžeta rezidentūras RSU būs anesteziologa, reanimatologa specialitātē, bet LU šo specialitāti par valsts līdzekļiem apgūt nevarēs. Tapat RSU varēs mācīties pa desmit topošajiem pediatriem un ķirurgiem, seši topošie fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsti, pieci ginekologi un dzemdību speciālisti, pa trim ģenētiķiem, endokrinologiem un bērnu ķirurgiem, kā arī citu specialitāšu mediķi. Savukārt LU bez jau minētajām ģimenes ārsta vietām budžeta rezidentūras piešķirtas vēl tikai četru kardiologu, divu sporta ārstu un viena radiologa-terapeita apmācībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!