Foto: Saeimas administrācija
11.Saeimas pirmajā sēdē pirmdien deputāti svinīgi deva deputātu zvērestu, bet dažiem jaunievēlētajiem tautas kalpiem ar 48 vārdu nolasīšanu neveicās diezko labi – kādam samisējas vārdi, kāds vēlējās zvērestu lasīt latgaliski, bet vienam nācās to atkārtot septiņas reizes.

Sniedzot deputāta zvērestu, "Saskaņas centra" pārstāvim Jānim Ādamsonam to nācās nolasīt divreiz, jo pirmajā reizē viņam tas izdevās neprecīzi.

Ādamsonam sanāca vairākos piegājienos neskaidri izrunāt vārdu "suverenitāte", tāpēc pēc viņa uzstāšanās 10.Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V), kas līdz jaunā parlamenta spīkera ievēlēšanai vada Saeimas sēdi, viņam aizrādīja, ka zvērestu deputāts norunājis neprecīzi, tāpēc tas jāatkārto.

Arī Jānim Dombravam (VL-TB/LNNK) pēc Āboltiņas aicinājuma bija zvēresta teksts jāatkārto, jo pirmajā reizē viņš tajā izlaidis atsevišķus vārdus – viņš nepateica, ka zvērestu sniedz "Latvijas tautas priekšā". Līdzīga kļūda bija arī Ādamsonam.

Zatlera Reformu partijas pārstāvis Valdis Liepiņš svinīgajā solījumā izlaida vārdu "uzņemoties" frāzē "uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus", tāpēc pēc 10.Saeimas priekšsēdētājas aicinājuma viņam tas bija jāatkārto. Savukārt Aleksandram Sakovskim (SC) zvēresta došanas pirmajā reizē aizmirsās pateikt, ka viņš uzņemas tieši "Saeimas" deputāta pienākumus.

Savdabīgs rekords izdevās Kārlim Seržantam (ZZS), kuram solījumu nācās dot pat trīs reizes, jo solījumā "savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas" viņš vairakkārt noslēdza ar vārdu "sirdsapziņa". To viņš izdarīja arī pēdējā reizē, izraisot zālē jautrību, taču ātri sevi palaboja, un Āboltiņa ceturto reizi dot solījumu viņam nelika.

Tomēr vēlāk viņu pārspēja SC deputāts Ivars Zariņš, kurš zvēresta tekstu iesāka septiņas reizes, pārsakoties gan tajā, ka zvērestu viņš sniedz "Latvijas valsts" nevis "Latvijas tautas" priekšā, gan vairakkārt sakot, ka "svinīgi zvēr", lai gan deputātiem ir jāizvēlas starp formulējumiem "svinīgi solu" un "zvēru". Āboltiņa viņam vairakkārt aizrādīja, sakot, ka zvērests jānolasa vārds vārdā, kā tas ir ierakstīts Satversmē. Pēdējais – veiksmīgais – Zariņa mēģinājums tika sveikts ar deputātu aplausiem.

Savukārt Gunārs Igaunis (ZRP) zvērestu deva divreiz, taču iemesls nebija pārteikšanās – vispirms viņš to nolasīja latgaliski, bet pēc Āboltiņas lūguma darīt to "vēlreiz valsts valodā" – arī latviski.

Arī Juris Viļums (ZRP) nolasīja zvērestu latgaliski, turklāt atkārtoti darīja tāpat arī pēc Āboltiņas lūguma svinīgo solījumu dot to valsts valodā. Vien trešajā reizē Viļums nolasīja zvēresta tekstu latviski.

Pirms Dāvja Stalta (VL-TB/LNNK) kāpšanās tribīnē Saeimā izplatījās baumas, ka viņš zvērestu dos līvu valodā, taču viņš to nolasīja latviski.

Saeimā ievēlētajiem deputātiem jaunievēlētā parlamenta pirmajā sēdē ir jādod svinīgs solījums: "Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus". Katram jaunievēlētajam deputātam solījums jāapliecina ar savu parakstu.

Pirmdien uz pirmo sēdi sanāk 11.Saeima, kas ievēlēta 17.septembrī, jo 10.Saeima 23.jūlijā tautas nobalsošanā tika atlaista.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!